Polic i Ja: Predavanje muftije Aziza ef. Hasanovića

Slika topvijesti/2014/veljaca/hasanovic/HASANOVIC_MALA.jpg

Treće predavanje aktivnosti Polic i Ja – razgovori o društvu na Policijskoj akademiji je, 13. veljače, pred polaznicima Policijske akademije i zaposlenicima MUP-a održao muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj prof. dr. Aziz ef. Hasanović.

Foto: MUP

Treće predavanje aktivnosti Polic i Ja – razgovori o društvu na Policijskoj akademiji je, 13. veljače, pred polaznicima Policijske akademije i zaposlenicima MUP-a održao muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj prof. dr. Aziz ef. Hasanović.

Odmah na početku Aziz ef. Hasanović pohvalio je ovu inicijativu i uvrštavanje teme o islamu u okviru aktivnosti te je naglasio kako će znanje policajaca o islamu i muslimanima doprinijeti njihovoj kulturološkoj upotpunjenosti i time načiniti policijskog službenika potpunim profesionalcem.

Okosnica predavanja bila je na razumijevanju islama i muslimana koji čine značajnu religijsku skupinu, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Predavanje Aziza ef. Hasanovića dotaknulo je i sigurnosno pitanje islama, terorizam, njegovu kulturološku dimenziju i različitu percepciju u javnosti, koju stvaraju dijelom i mediji, islamsko djelovanje, kulturološki pristup, poistovjećivanje kulture običaja i tradicije s islamom, pogrešnu percepciju o islamu kao i prijetnju i izazove islama. 

„Islam je u Hrvatskoj prisutan više od 100 godina i muslimani su integrirani u hrvatskom društvu pa je bitno da policajci imaju znanja i o ovoj religiji. Zbog svoje svakodnevne izloženosti građanima policajcu nije dovoljno da poznaje samo svoj svjetonazor, jer policajac uz sve ostale građane čuva i brani i muslimane pa je bitno da se on upozna s islamom kako ne bi svojim neznanjem i nerazumijevanjem povrijedio religijske osjećaje i njihovu vjeru. Bitno je da budete kompletni u svom pozivu, a sve kako biste znali poštovati različitosti – rekao je Hasanović, naglasivši kako on kao imam i policajci trebaju služiti čovjeku.

S obzirom da hrvatski policijski službenici služe mandat u mirovnim misijama i u islamskim zemljama, Hasanović se osvrnuo i preporučio kvalitetnu interakciju policajca s tamošnjim stanovništvom.

„Cijelo čovječanstvo traži mir, a najbolje je učiti o prevenciji, jer pogrešnim pristupom punim predrasuda i nepoštivanja, stvaraju se dodatni sukobi u već destabiliziranim društvenim uvjetima.  Uljudba i edukacija, prema islamu kroz vjerske zajednice i obrazovni sustav znato će doprinijeti razumijevanju muslimana. Razumijevanje različitih kultura i religije ima ulogu preveniranja sukoba i zaštite života – dodao je Hasanović.

Osvrnuo se i na talibane i terorizam te rekao kako takve ekstremističke skupine ne prezentiraju islam koji nije temeljen na mržnji i destrukciji. Zbog takvih pojedinaca koji vjeru tumače na netolerantan i destruktivan način, u javnosti, a najviše putem medija se stvara negativna percepcija o islamu kao o vjeri terorista te je upravo zbog toga bitno uložiti dodatne napore u otklanjanju predrasuda. 

„Bitno je cijeniti sve vjere i uvažavati religiju kojoj ne pripadate, nerazumijevanje polučuje sukobe i iziskuje još više primjene vojnih i policijskih sila. Gostu koji dođe u Hrvatsku mnogo puta je policajac prva osoba s kojom u stranoj zemlji putnik stupi u kontakt i na temelju kontakta s policajcem stvara percepciju o državi – zaključio je Hasanović.

Aziz ef. Hasanović se osvrnuo i na pitanja slušatelja o utvrđivanju identiteta žena koje iz vjerskih razloga nose burke te je istaknuo: - Bilo bi dobro da prilikom utvrđivanja identiteta žene s burkom to radi policajka zbog veće ženske senzibiliziranosti i empatije, tako se preveniraju potencijalni sukobi zbog nerazumijevanja.

Na pitanje kakvog policajca priželjkuje, rekao je: - Dosadašnje susrete s hrvatskom policijom ocjenjujem ugodnim i susretljivim te i ubuduće priželjkujem susret s policajcem koji nije namrgođen, koji je susretljiv i da svoju snagu ne crpi iz pištolja već iz svojeg pristupa i razumijevanja prema različitostima. Bolji policijski pristup znači i lakše djelovanje policije, a profesionalizam  znači izaći nekome ususret.



Stranica