Polic i Ja: Predavanje muftije Aziza ef. Hasanovića

Slika topvijesti/2015/veljaca/Polic_i_Ja_Hasanovic_02.jpg

Razumijevanjem različitosti postiže se bolja sigurnost koja je cilj svih, i policije i građana. Razumijevanje različitih religija i kultura ima ulogu preveniranja sukoba i zaštite života. Okosnica predavanja „Razumijevanju islama“ bila je usmjerena na objašnjavanje osnovnih religijskih postavki islama te muslimana koji čine značajnu religijsku skupinu i u svijetu i u Hrvatskoj. Hrvatski primjer religijske tolerancije, slobode vjeroispovijesti i zakonskih rješenja vezanih uz prava nacionalnih manjina naveo je kao primjer i za ostale zemlje Europske unije, ali i za islamske zemlje kada govorimo o kršćanskim

Foto: MUP 
 
Treće predavanje u novom ciklusu aktivnosti Polic i Ja – razgovori o društvu je na Policijskoj akademiji, 12. veljače, pred polaznicima Policijske akademije i zaposlenicima MUP-a održao muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj prof. dr. Aziz ef. Hasanović.
 
Aziz ef. Hasanović pohvalio je ovu inicijativu i uvrštavanje teme o islamu u okviru aktivnosti te je naglasio kako će znanje policajaca o islamu i muslimanima doprinijeti njihovoj kulturološkoj upotpunjenosti i time policijskog službenika učiniti boljim profesionalcem.
 
Razumijevanjem različitosti postiže se bolja sigurnost koja je i cilj svih, i policije i građana. Razumijevanje različitih religija i kultura ima ulogu preveniranja sukoba i zaštite života. Okosnica predavanja „Razumijevanju islama“ bila je usmjerena na objašnjavanje osnovnih religijskih postavki islama te muslimana koji čine značajnu religijsku skupinu i u svijetu i u Hrvatskoj. Hrvatski primjer religijske tolerancije, slobode vjeroispovijesti i zakonskih rješenja vezanih uz prava nacionalnih manjina naveo je kao primjer i za ostale zemlje Europske unije, ali i za islamske zemlje kada govorimo o kršćanskim religijama kao manjinskim u tim zemljama. Taj naš pristup ef. Hasanović promovira na svim skupovima u svijetu na kojima sudjeluje. Valja naglasiti i da u ovoj godini Islamska zajednica u Hrvatskoj slavi i 100. godišnjicu priznanja islama kao religije na području Hrvatske, što će se obilježiti različitim manifestacijama tijekom 2015. godine.
 
Na početku svog predavanja, potaknut zadnjim tragičnim terorističkim napadima u Francuskoj, muftija Aziz ef. Hasanović osvrnuo se na ekstremizam i ekstremističke skupine koje ne predstavljaju islam čiji temelj zasigurno nije mržnja i destrukcija. Osim odgovornosti onih koji svoje terorističko djelovanje zasnivaju na iskrivljenom tumačenju islama, zapitao se i kolika je odgovornost društva koje umjesto integraciji teži getoizaciji pojedinih naroda ili vjerskih skupina te koje čak i potiče takav sustav vrijednosti.
 
Predavanje Aziza ef. Hasanovića dotaknulo je i sigurnosno pitanje islama, terorizam, njegovu kulturološku dimenziju i različitu percepciju u javnosti, koju dijelom stvaraju i mediji, islamsko djelovanje, kulturološki pristup, poistovjećivanje kulture običaja i tradicije s islamom, pogrešnu percepciju o islamu te prijetnju i izazove islama. 
 
U drugom dijelu predavanja je na praktičnim primjerima upozorio na specifičnosti postupanja policijskih službenika prema islamskim vjernicima koji zbog svojih religijskih potreba i obveza obavljaju dnevnu molitvu na otvorenom prostoru, kao što su odmorišta uz autocestu, ili kako izvršiti provjeru identiteta ženske osobe koja nosi burku (široka ženska halja koja pokriva cijelo tijelo, ostavljajući samo proreze za oči) ili nikab (pokrivalo za glavu). 
 
Na završetku predavanja muftija Aziz ef. Hasanović je na pitanje kakvog policajca priželjkuje, između ostalog, napomenuo da je snaga policajca u korektnom pristupu osmijehu a ne u oružju.


Stranica