Polic i Ja: "Napad na policajca napad je i na državu"

Slika topvijesti/2015/svibanj/TonciTadic00.jpg

Gostovanjem Tončija Tadića, nuklearnog fizičara i političara, koji je održao izlaganje na temu "Tranzicija u Hrvatskoj" u četvrtak, 14. svibnja, na Policijskoj akademiji nastavljen je ciklus aktivnosti Polic i ja – razgovori o društvu.

Foto: MUP
 
Gostovanjem Tončija Tadića, nuklearnog fizičara i političara, koji je održao izlaganje na temu "Tranzicija u Hrvatskoj" u četvrtak, 14. svibnja, na Policijskoj akademiji nastavljen je ciklus aktivnosti Polic i ja – razgovori o društvu.
 
Polaznicima Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/ka 2014/2015 i zaposlenicima Policijske akademije Tadić je u uvodu kratko iznio svoj politički put kojeg su obilježila dva saborska mandata kao zastupnika Hrvatske stranke prava, a u politiku je ušao 1989. godine uspostavom višestranačkog sustava u Hrvatskoj. Naglasio je kako nikad nije bio član Saveza komunista.
 
"Kad se u Hrvatskoj govori o tranziciji, o prelasku iz komunističkog u demokratski sustav, obično se to povezuje s ratom, iako su to dvije potpuno različite stvari. Rat je imao svoj utjecaj na društvene odnose. Kod nas se često uspoređuje demokracija i današnje vrijeme s bivšim sustavom, a ja to neću činiti. Kakav je bio komunizam? Bio je loš i zato je propao", kazao je Tonči Tadić.
 
Ukratko je iznio i kako je u bivši sustav počivao na sveopćoj kontroli partije, u kojem su snažnu ulogu imale tajne službe i kako zbog velikosrpske agresije i politike Slobodana Miloševića Hrvatska nije provela lustraciju kao što su je provele neke druge zemlje poput Njemačke ili Poljske. "Lustracija ne znači naravno da se osnivaju prijeki sudovi ili eliminaciju ljudi, ali ona je u tim zemljama značila da ljudi koji su imali vodeću ulogu u sustavu, a pogotovo u represivnom sustavu određeno vrijeme nisu smjeli javno djelovati", pojasnio je Tadić. Rekao je kako su na uvođenje višestranačja u Hrvatskoj utjecaj imali i vanjski faktori, kao što je bio raspad SSSR-a, ujedinjenje Njemačke, te tranzicija u Poljskoj.
 
Tonči Tadić je kazao da on o tom vremenu govori neopterećeno jer nikad nije bio u vladajućoj opciji, već je uvijek bio u opoziciji. Kazao je i kako je rat imao niz negativnih efekata na hrvatsko društvo, a jedna od njih je i radikalizacija političkih rasprava. S obzirom da je kao znanstvenik boravio u Japanu, opisao je i djelovanje japanske policije i svoja iskustva, gdje doslovce svaki blok zgrada ima policijski kiosk i u roku od dvije minute policajci pješice mogu doći do svake točke područja pod njihovim nadzorom. Rekao je kako s hrvatskom policijom ima samo pozitivna iskustva.
 
"Koliko god mi je u bivšem sustavu smetalo i činilo se da policije ima previše, sada imam osjećaj da Vas ima nedovoljno. Želio bih da ste više prisutni na cesti, da je policija prisutna zato da bi se građani osjećali sigurno, i da naravno imate odgovarajuće ovlasti i da ste adekvatnije zaštićeni od napada. Jer, svugdje u svijetu je napad na policajca napad na državu", kazao je Tonči Tadić nakraju svog izlaganja. Kao predsjednik hrvatskog Aikido saveza, dodao je kako riječ o japanskoj borilačkoj vještini koju koristi japanska specijalna policija.


Stranica