Polic i Ja – Mirko Filipović

Slika topvijesti/2014/svibanj/m_filipovic_000.jpg

Mirko Filipović, majstor borilačkih vještina, ali i bivši policajac, te bivši zastupnik u Hrvatskom saboru, u četvrtak, 22.svibnja, gostovao je na Policijskoj akademiji, u sklopu aktivnosti koje Policijska akademija provodi pod nazivom Polic i JA, razgovori o društvu.

Foto: MUP

Sport mi je zadovoljstvo, ali ponosan sam što sam bio policajac

 

Mirko Filipović, majstor borilačkih vještina, ali i bivši policajac, te bivši zastupnik u Hrvatskom saboru, u četvrtak, 22.svibnja,  gostovao je na Policijskoj akademiji, u sklopu aktivnosti koje Policijska akademija provodi pod nazivom „Polic i JA“, razgovori o društvu.

Filipović je, očekivano, najveći dio vremena polaznicama i polaznicima Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajka/policajac u 2013./2014. godini, kao i djelatnicima Policijske akademije i MUP-a, govorio o sportu kojim se profesionalno bavi  već gotovo 20 godina.

 „Sport me čini sretnim, a bez obzira i na poraze, te  stres koji je posebno izražen prije svake borbe uživam u sportu kojim se bavim. Treninzi su izuzetno naporni“, kazao je Filipović. Govorio im je o svojim sportskim počecima kada mu je otac izradio improvizirane utege kojima je svakodnevno vježbao. "Najprije sam počeo trenirati snagu u svojoj garaži, radio sam uglavnom s utezima koje smo napravili otac i ja, a glavni motivator bili su mu Bruce Lee i Jean-Claude Van Damme u kojima sam vidio svoje uzore", kazao je Filipović.

Kako su i porazi dio sporta, podijelio je neka svoja razmišljanja: "Bio sam teško nokautiran, završio sam i u bolnici na šivanju, a kad sam stigao kući na vratima me nije vlastita majka prepoznala. Mislila je da je netko došao i tražio mene te je samo rekla: "Mirko nije kod kuće i tek onda je shvatila da to zapravo ja stojim ispred nje."
 

Mirko Filipović bio je pripadnik Antiterorističke jedinice Lučko, a nagrađen je godišnjom pojedinačnom nagradom ministra unutarnjih poslova za 2001. godinu  “za izuzetne međunarodne sportske uspjehe kroz koje je promicao i Hrvatsku i Ministarstvo unutarnjih poslova, svugdje ističući svoju pripadnost specijalnoj policiji MUP-a, kako na mečevima tako i na press-konferencijama noseći hrvatsku policijsku odoru.“

O tom dijelu svog života Mirko Filipović je, među ostalim, rekao:

„Ponosan sam na taj dio svog života i sada mi ponekad nedostaje ta soba u bazi u Lučkom. Nažalost, posvetio sam se sportu tako da nisam uspio završiti policijsku akademiju što sam žarko želio i nisam se mogao profesionalno baviti policijskim pozivom. No, ono što bih Vama želio poručiti je da svakako, ako Vam se pruži prilika, završite fakultet. Naravno, samo diploma nije jamstvo već morate biti i dobri u svom budućem policijskom poslu“, kazao je Filipović polaznicima čiju je karijeru obilježio nadimak CroCop po kojem je poznat  u svijetu borilačkih vještina.

Filipović se osvrnuo i na dio života kojeg je proveo kao saborski zastupnik  naglasivši kako je to za njega bilo dragocjeno životno iskustvo. I na kraju svog druženja Mirko Filipović je rekao kako od policajaca očekuje da budu profesionalni, pošteni i da postupaju jednako prema svim građanima.



Stranica