Polic i ja: Marin Mrčela - „Policajac, kao i sudac i izvan službe mora znati da ga javnost percipira kroz profesiju“

Slika topvijesti/2015/lipanj/polic_i_ja_00.jpg

Predavanjem Marina Mrčele, suca Vrhovnog suda Republike Hrvatske u srijedu 1. srpnja, na Policijskoj akademiji završen je ciklus aktivnosti „Polic i ja – razgovori o društvu“ za generaciju polaznika Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/ka 2014/2015.

Foto: MUP

Predavanjem Marina Mrčele, suca Vrhovnog suda Republike Hrvatske  u srijedu 1. srpnja, na Policijskoj akademiji završen je  ciklus aktivnosti „Polic i ja – razgovori o društvu“ za generaciju  polaznika Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/ka 2014/2015.

Predavanju su osim polaznica i polaznika bili nazočni i Želimir Radmilović, načelnik Policijske akademije i zaposlenici Policijske akademije. Njima, kao i budućim policajkama i policajcima sudac Mrčela je u uvodnom dijelu govorio o ulozi policije, važnosti poštivanja ljudskih prava i prava osumnjičenika, ali i o moralnom aspektu policijskog poziva pa je tako istaknuo.

„I vi kao policajci, kao što i suci, morate voditi računa da ste policajci i kad niste na dužnosti i u obavljanju posla jer vas tako građani percipiraju. Postalo je uvriježeno reći ako policajcu i sucu ne možeš vjerovati kome možeš. Budite onakvi kakvi ste zamislili da policajac mora biti, a to nije lako.Vi radite posao od posebnog interesa i to nije fraza jer morate služiti građanima i štititi ih.

Sudac Marin Mrčela potom je govorio u ulozi Vrhovnog suda, te kako one služe kako bi se provjerila ispravnost i pravilnost onoga što se napravilo u prethodnim postupcima. Brzina postupka i djelotvornost utječu i na vjerodostojnost sudbene vlasti u cjelini. Zato je važno da postupak bude okončan čim je moguće brže ali nikako ne na uštrb prava bilo koje strane u postupku. Sudac Mrčela na upit o odnosu prava i pravde rekao je:  „Forma čuva sadržaj. Pravo i pravda na žalost često ne idu ruku pod ruku, ali pravo služi da bi promijenilo svijest i promijenilo neke običaje koji su se možda smatrali uvriježenima, ali nisu bili pravedni!“.

Sucu Mrčeli postavljeno je i pitanje o situacijama kada često policajci iako su zakonito upotrijebili sredstva prisile bivaju izloženi kaznenom progonu osoba protiv kojih su ta sredstava upotrijebili.

„Dok god postoji mogućnost da oštećeni kao tužitelj može preuzeti kazneni progon takva će mogućnost postojati i u takvim situacijama sudovi moraju postupati. Nije izvjesno da će se takva praksa promijeniti sve dok postoji ta mogućnost.“, odgovorio je sudac Mrčela.

Naglasio je kako je i policajcima i sucima zajedničko da u svom poslu odlučuju o ljudskim sudbinama, da obje profesije u svom poslu moraju isključiti emocije i da su policajci tu čak u težoj poziciji. Ali, kako su i policajci i suci samo ljudi, trening je važan kako bi se to postiglo, naglasio je sudac Mrčela.

„To naravno ne znači da ne budete ljudi, da ne trebate voditi računa o emocijama“, kazao je sudac Mrčela. Na pitanje o odnosu sudstva i policije odgovorio je: „Sudac ne radi nešto da bi napakostio policiji, već da bi čuvao formu, da bi provjerio je li sve provedeno po zakonu i pravilima. Taj odnos se treba bazirati na povjerenju“, poručio je budućim policajkama i policajcima.

Rekao je kako i kad nekoga zaustave u prekršaju trebaju izbjegaviti pitanje „Što ćemo sad?“.  „Vi znate kako morate postupiti, iz prakse suca koji je sudio predmete za korupciju mogu Vam reći da sam imao neke slučajeve koji su upravo počinjali tim pitanjem; „A što ćemo sad?“,

Govorio je i o aktualnoj temi uporabe jezika u pravosuđu pa je poručio i policajcima: „Ono što napišete, pa kad je riječ i o uporabi lokalizama često puta je pravno odlučno  i zbog toga je važno da ono što ste napisali bude razumljivo. A kad je o uporabi lokalizama riječ onda to mora biti objašnjeno i napisano da to razumiju oni koji će kasnije čitati“.

Na kraju je odgovorio i na pitanje upućeno svim gostima i predavačima na kraju tribine „Polic i ja“ kakvog policajca očekuje: „Da bude stručan, pošten, marljiv i nepotkupljiv“; završio je svoje izlaganje sudac Marin Mrčela.



Stranica