Polic i ja: Davor Sučić – Sejo Sexon

Slika topvijesti/2014/lipanj/predavanje_sucic_naslovna.jpg

Foto: MUP 

Najbitnije za policajca je osobno poštenje

Davor Sučić, glazbenik, ali i povjesničar poznatiji kao Sejo Sexon, autor glazbe i stihova hitova popularne sarajevsko-zagrebačke grupe „Zabranjeno pušenje“ i realizator programa „Top lista nadrealista“ gostovao je u utorak, 17. lipnja  na Policijskoj akademiji, u sklopu aktivnosti koje Policijska akademija provodi pod nazivom „Polic i JA“, razgovori o društvu.

Sučić je u uvodu dao svoj osvrt na odnos prema subkulturi u bivšoj državi, čemu je on kao glazbenik bio svjedok vremena. Naglasivši kako tadašnja Jugoslavija nije bila socijalistička država kakve su bile države tzv. „istočnog bloka“ već je u umjetničkom i u kulturnom smislu postojala određena sloboda koja je otvarala prostore demokracije. Ali, dakako kao i  političkom smislu postojala je određena granica.

Granice slobode bitno su prema Sučiću odredili događaji iz 1968. godine, ali i početka sedamdesetih, kada je sa političke scene otišla generacija političara poput Mike Tripala i Savke Dapčević-Kučar u Hrvatskoj.

„Otvoren je prostor deprofesionalizmu. S druge strane, otvoren je niz klubova, mladi su izbjegli taj čelični totalitarizam kojeg je vlast inače rado koristila. Kasnije su generacije iz 1968. godine osvajale nove prostore slobode na području umjetnosti, a dio te scene bilo je i „Zabranjeno pušenje“.

S jedne strane imate apsurd da ta ista vlast zabranjuje knjige i članke, a s druge strane financira subkulturu koja je prema njoj kritična. No, kad su te rock grupe i sastavi izašli iz garaža i studentskih domova, vlast je reagirala“, kazao je Sučić.

Osvrnuo se i na poznati slučaj riječkog koncerta „Zabranjenog pušenja“ 1984. godine nakon smrti Josipa Broza Tita kada je tadašnji frontmen grupe izgovorio „Crk'o maršal“ aludirajući na to da im ne radi razglas.

„Tek nakon nekoliko mjeseci, a onda se vidjelo da je netko sustavno snimao i bilježio sve te naše nazovi „gafove“ poput „Tuđe nećemo – svoje nemamo“ i drugih kojima smo se na jedan specifičan način odnosili prema tadašnjim neupitnim parolama, uslijedila je reakcija sustava. Prvo su krenula pisma čitatelja, radnika…Prva faza je bila da vas stave na led, uslijedila je potom javna osuda, a samo srećom nije uslijedila i treća faza – sudski progon.Govorio je Sučić i o svom iskustvu iz ratnog Sarajeva, specifičnom humoru kojim se olakšavao život.

Na kraju rekao je i kako on zamišlja policajca.

„Po meni prije svega mora biti profesionalac. Iako se to traži i u drugim profesijama u policijskoj je još naglašenije osobno poštenje“, zaključio je svoj razgovor s polaznicima Davor Sučić, s kojim su se brojni polaznici željeli fotografirati čemu im je sa zadovoljstvom udovoljio.



Stranica