Polaznici Policijske škole na svečanosti povodom Dana darivatelja krvi

Polaznike Policijske škole „Josip Jović“ na svečanosti su predstavljali Andreja Matešan, Katarina Mateša i Nikola Guć

U Staroj gradskoj vijećnici u petak 25. listopada održana je svečanost povodom Dana darivatelja krvi  u organizaciji Gradskog društva Crvenoga križa Zagreb.
 
Svoje kolegice i kolege, polaznike Policijske škole „Josip Jović“, na svečanosti su predstavljali Andreja Matešan, Katarina Mateša i Nikola Guć, koji su unatoč svojoj mladosti i prije dolaska u Policijsku školu već nekoliko puta darovali krv.
 
Dan darivatelja krvi obilježava se 25. listopada kada se darivateljima i svima koji pridonose toj humanitarnoj aktivnosti dodjeljuju zahvalnice i visoka priznanja. Tako je i ove godine bilo priznanja za višestruke darivatelje pa čak i za 150 darivanja krvi koje je primio Ivan Petković.
 
Posebni gost svečanosti bio je gradonačelnik  grada Passignana na jezeru Trasimenu, koji je prijateljski grad s gradom Zagrebom, i  članovi Udruge darivatelja krvi iz Italije AVIS. Suradnja te udruge i Gradskog društva Crvenog križa Zagreb traje više od 45 godina, ne samo u okviru darivanja krvi, već i u međusobnom pomaganju prigodom prirodnih katastrofa i za vrijeme Domovinskog rata.
 
Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić uz sve riječi zahvale darivateljima krvi na njihovoj plemenitosti i nesebičnosti istakao je kako je Hrvatska punih 45 godina samodostatna u pokrivanju potreba za dozama krvi. Svi lijekovi i krvni pripravci koji se koriste u liječenju hrvatskih pacijenata proizvedeni su od krvi hrvatskih darivatelja. Čak i u vrijeme Domovinskog rata, kada se prilikom operativnih zahvata trošilo i do sto doza krvi, hrvatski su darivatelji ranjenicima i bolesnicima osigurali preko milijun doza. 
 
Ovom svečanosti izrazile su se čestitke, poštovanje i zahvale svima darivateljima koji nesebično daruju dio sebe s jedinim ciljem da pomognu nekome tko je u nevolji, tko je ozlijeđen ili bolestan i darovana krv mu može spasiti život bez obzira kojeg je spola, nacionalnosti, uvjerenja ili neke druge karakteristike kojom se razlikuje od drugih.
 
Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb s ponosom već 66 godina organizira akcije darivanja krvi, koje su započele u studenome 1953. godine u poduzeću „Franck“.  
Policijska akademija u suradnji s Gradskim društvom Crvenoga križa Zagreb već niz godina organizira po nekoliko akcija darivanja krvi godišnje, u kojima se prikupi nekoliko stotina doza krvi.
 
Veliki broj polaznika 15 naraštaja Policijske škole „Josip Jović“ odazvalo se akciji darivanja krvi organiziranoj u listopadu u Policijskoj akademiji. 
 
Brojni polaznici su prvi puta u svome životu darovali krv i to po prvi puta u policijskoj odori. Tako postali su dio velike plemenite obitelji darivatelja krvi. 


Stranica