Polaznici Policijske škole na Edukacijskom jutru Festivala tolerancije

Cilj je programa približiti mladima tragediju holokausta na njima razumljiv način, kroz njima blizak filmski medij te svjedočanstva osoba

U četvrtak, 11. travnja, u zagrebačkom Studentskom centru, u sklopu Festivala tolerancije, održano je Edukacijsko jutro kojem je prisustvovalo stotinjak polaznika Policijske škole Josipa Jovića. Cilj je programa približiti mladima tragediju holokausta na njima razumljiv način, kroz njima blizak filmski medij te svjedočanstva osoba koje su u njihovim godinama bile diskriminirane i zatočene samo zbog svojeg podrijetla. Kroz proučavanje holokausta učenici mogu shvatiti vrijednost potrebe za njegovanjem i zaštitom demokratskih vrijednosti kao i razumjeti značaj tolerancije.  
 
Program je započeo predstavljanjem Državnog muzeja Majdanek – prvog memorijalnog muzeja na svijetu koji je nastao na temeljima njemačkog koncentracijskog logora – KL Lublin.
Prvi je to muzej mučeništva i najstariji memorijal žrtvama Nacizma. Misija Muzeja je očuvanje sjećanja i promicanje edukacije o njemačkoj okupaciji Lublina i okolice tijekom Drugog svjetskog rata.
 
Nakon toga organizirana je  radionica Svijet iza žice, koja se temeljila na
filmu o zabilježenim svjedočanstvima bivših zatvorenika koncentracijskog logora Majdanek. Muškarci i žene u filmu su govorili o životu u kampu: prijateljstvu,
hrabrosti i o šansama za preživljavanje u koncentracijskom logoru te o smrti bliskih prijatelja.
Poslije projekcije filma  slijedila je diskusija o značenju jednostavnih riječi poput ljubavi i prijateljstva, obitelji te kako ih danas shvaćamo. Naime, postavlja se pitanje postoje li razlike između prijateljstva u vrijeme rata i danas ili ne postoje? Što danas znači biti hrabar? Što je značilo biti hrabar za nekoga tko je bio zatvoren u koncentracijskom logoru? Možemo li pronaći sličnosti ili ne?
 
Predavanje je održala Jolanta Laskowska voditeljica je edukacijskog odjela Državnog muzeja Majdanek, a tijekom radionice pridružila joj se Magdalena Petruk  koja je diplomirala je poljsku filologiju s naglaskom na izdavaštvo. Edukacijskom jutru do sada se odazvalo više od dvadeset tri tisuće učenika  i studenata.
 
Festival tolerancije ove godine otvorio je film Vukodlak, uz prisustvo redatelja Adriana Paneka koji je nakon projekcije odgovarao na brojna pitanja gledatelja.
U sedam festivalskih dana od 7. do 13. travnja očekuje vas više od 70 sjajnih igranih, dokumentarnih te filmova za djecu, tradicionalna Edukacijska jutra, dvije izložbe, diskusije, okrugli stolovi, promocije knjiga i dva koncerta. Ove je godine poseban naglasak na važnosti prihvaćanja i poštivanja različitosti te temeljnim načelima jednakosti i pravednosti, a sukladno tome većina filmova bavi se ljudskim pravima i ostalim aktualnim ključnim temama poput izbjeglica, rasizma i ženskih prava.

Stranica