Polaznici III. razine HVU„Petar Zrinski“ u programu stručne posjete MUP-u

Slika topvijesti/2012/svibanj/PZt1.jpg

Polaznici HVU„Petar Zrinski“-III. razine izobrazbe u funkcionalnom području upravljanja ljudskim potencijalima danas, 11. svibnja sudjelovali su na Policijskoj akademiji u programu stručne posjete Upravi za pravne poslove i ljudske potencijale Ministarstva unutarnjih poslova

Foto: MUP

Dvadesetak polaznika Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“-III. razine izobrazbe u funkcionalnom području upravljanja ljudskim potencijalima danas, 11. svibnja sudjelovalo je na Policijskoj akademiji u programu stručne posjete Upravi za pravne poslove i ljudske potencijale Ministarstva unutarnjih poslova. Aco Martinović, načelnik Sektora za upravljanje ljudskim potencijalima MUP-a obratio se ispred domaćina pozdravnim i prigodnim riječima dobrodošlice okupljenim polaznicima i gostima među kojima su bili Ankica Plejić, načelnica Sektora za upravljanje ljudskim resursima MORH-a, Davor Čuljak, načelnik Odjela za razvoj izobrazbe MORH-a, načelnik Odjela za školstvo Uz PP GS OS RH pukovnik Nenad Samardžić i pukovnik Boris Dukarić, voditelj izobrazbe.  

Ističući dobru suradnju MUP-a i MORH-a načelnica Odjela za statusna pitanja i radno pravne odnose Gordana Tomić sudionicima je predstavila specifičnosti organizacije MUP-a u cjelini kao i zadaće i nadležnosti, organizacijsku strukturu  kako Ravnateljstva policije tako i Policijskih uprava, odnosno Policijskih postaja. Obrazlažući djelovanje i rad Uprave za pravne poslove i ljudske potencijale MUP-a istaknula je kako je to stručna služba koja se bavi izradom nacrta zakona i drugih propisa iz djelokruga MUP-a, rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa, planiranjem, prijamom i razvojem ljudskih potencijala, pravima, obvezama i odgovornostima zaposlenika. Navela je i aktivnosti vezane uz izmjene i dopune ustroja i unutarnjeg reda MUP-a (radna mjesta), psihološku pomoć i zaštitu na radu. Govoreći pak o djelokrugu rada Sektora za upravljanje ljudskim potencijalima izdvojila je planiranje, zapošljavanje, premještaj i praćenje karijera zaposlenih, područje radno pravnih odnosa i statusnih pitanja kao i nadzor rada i pružanje pomoći policijskim upravama iz djelokruga rada sektora. Načelnik Martinović osvrnuo se pak u svom izlaganju na aktualnosti u MUP-a u odnosu na Zakon o policiji, donošenje podzakonskih akata, plan prijama djelatnika te aktivnosti oko donošenja novog Kolektivni ugovor.

O specifičnostima u području upravljanja ljudskim resursima MORH-a i OSRH koje se odnose na pribavljanje osoblja, profesionalni razvoj osoblja, personalnu potporu i tranziciju te izdvajanje osoblja govorili su načelnica Ankica Plejić, brigadir Željko Valentić, voditelj kolegija Upravljanje ljudskim potencijalima na Hrvatskom vojnom učilištu te brigadiri Marin Jakulj i Alana Malić. Nakon pojedinačnih izlaganja održana je i rasprava, razmjena iskustava okupljenih na temu upravljanja  ljudskim resursima u sustavima MUP-a i MORH-a, OS RH.  Skupu su nazočile i Mirjana Miljuš, voditeljica poslova radnih odnosa policijskih službenika i Dubravka Labus, nadzornica za unutarnje poslove ispred Uprave za pravne poslove i ljudske potencijale MUP-a te ispred Policijske akademije načelnik Odjela za stručno usavršavanje i specijalizaciju Silvio Bratković.



Stranica