Polaznici i učenici Policijske škole posjetili Udrugu Specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske

Cilj ove terenske nastave je kako bi polaznici i učenici Policijske škole „Josip Jović“ bolje razumijeli okolnosti neposredno prije i u vrijeme Domovinskog rata

Učenici i polaznici Policijske škole „Josip Jović“, su 7. i 8. svibnja 2024. u pratnji nastavnika i odgajatelja posjetili su Udrugu Specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske.

U Domu Specijalne policije, domaćin predsjednik udruge Josip Slaćanin ukratko ih je upoznao s radom udruge i prostorom, nakon čega su polaznici s članovima udruge zapalili svijeće i minutom šutnje odali počast svim poginulim specijalcima u Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima.

Ratni zapovjednik Sektora specijalne policije MUP-a RH, Ante Šoljić kroz prezentaciju koju je izradio zajedno s generalom Mladenom Markačem, upoznao je prisutne kako se ustrojavala i razvijala Specijalna policija u Domovinskom ratu (1990.-1995.).  Istaknuo je akcije Bljesak i Oluja u kojima je i osobno sudjelovao, te žrtvu koju su položili 146 poginula pripadnika postrojbi specijalne policije u Domovinskom ratu.

To nešto najvrijednije, našu slobodu osigurali su nam hrvatski branitelji uz ogromnu i nemjerljivu žrtvu što su osobnim svjedočanstvom potvrdili pripadnici Specijalne policije Željko Gršić i Ivica Jurenec.

Željko Mihaljević zapovjednik voda u Jedinici Specijalne i interventne policije PUZ-a i Kruno Mihalinčić pomoćnik zapovjednika ATJ Lučko, prezentirali su polaznicima/učenicima, kako se danas postaje pripadnikom specijalne i interventne policije, odnosno pripadnikom ATJ Lučko.

Na kraju su polaznici i učenici u neformalnom druženju imali prigodu razgledati prostore Doma Specijalne policije i razgovarati s policajcima, a svatko je dobio i prigodan poklon.

Primarni cilj ove terenske nastave i provedbe djela školskog kurikuluma je kako bi polaznici i učenici Policijske škole „Josip Jović“ bolje razumijeli okolnosti neposredno prije i u vrijeme Domovinskog rata, ogromnu ulogu policije u Domovinskom ratu, što je jedinstveno u svijetu, s ciljem jačanja osjećaja pripadnosti.

Također da steknu znanja kako bi mogli u današnje vrijeme hibridnog rata, sačuvati slobodu i sve vrijednosti demokratskog društva, služeći građanima gradeći "Sigurnost i povjerenje".

Stranica