Počeo znanstveno - stručni skup 'Ljudski resursi u suzbijanju terorizma'

Slika topvijesti/P9071687.JPG

Na Policijskoj akademiji MUP-a RH, pod pokroviteljstvom ministra unutarnjih poslova, g.Ivice Kirina, održava se dvodnevni znanstveno - stručni skup pod nazivom "Ljudski resursi u suzbijanju terorizma".

Na Policijskoj akademiji MUP-a RH, pod pokroviteljstvom ministra unutarnjih poslova, g. Ivice Kirina, održava se dvodnevni znanstveno-stručni skup pod nazivom "Ljudski resursi u suzbijanju terorizma".

Skup je otvorio ravnatelj policije, g. Marijan Benko, naglasivši pritom da iako se Republika Hrvatska smatra sigurnom zemljom, podsjećajući da se najveći teroristički napad u Hrvatskoj dogodio prije 11 godina, naglasio je važnost međunarodne suradnje u borbi protiv terorizma i razmjeni informacija. Istaknuo je da je za sigurnost svih nas potrebna stalna edukacija i obuka kadrova o međunarodnom terorizmu, koji je zasigurno najveća globalna prijetnja današnjice.
Dr. Krunoslav Antoliš, predsjednik programskog odbora skupa, rekao je da sigurnost moramo razmatrati globalno, ističući da se organiziranjem ovog skupa želi pridonijeti da Republika Hrvatska bude zaista važan čimbenik u borbi protiv međunarodnog terorizma. Također, nadam se da će ovo pridonijeti bržoj izgradnji nacionalnog obrazovnog sustava za borbu protiv terorizma, iz kojeg će se profilirati kvalitetni ljudski resursi, rekao je dr. Antoliš.
Pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija, g. Pjer Šimunović naglasio je da kao odgovorna članica međunarodne zajednice Republika Hrvatska sudjeluje u svim oblicima borbe protiv terorizma i prepoznata je kao država koja ispunjava svoje preuzete obveze. Također je ustvrdio da su glavne prijetnje nacionalnoj sigurnosti međunarodni terorizam, ilegalne migracije, organizirani kriminal i širenje oružja za masovno uništenje. Međunarodni terorizam danas je globalna kontinuirana prijetnja i stoga je potrebno kontinuirano usavršavanje naših eksperata u borbi protiv terorizma.
Akademik Mirko Zelić rekao je da je danas za uspješno suzbijanje terorizma nužno definirati njegove uzroke, a za to je prije svega potrebno razmatranje fenomena terorizma na znanstveno-stručnoj osnovi. Također je naglasio da je 20. stoljeće bilo stoljeće borbe za naftu, a da će 21. stoljeće obilježiti borba za vodu, stoga je za Republiku Hrvatsku koja danas postaje energetsko raskrižje Istoka i Zapada, nužna zaštita njezinih energetskih izvora. Za učinkovitu borbu protiv terorizma potrebno je stvoriti znanstveno-tehnološke preduvjete, a to je nemoguće bez stalnog obrazovanja i usavršavanja ljudskih resursa.
Ministrica pravosuđa, gospođa Ana Lovrin naglasila je da terorizam danas ne poznaje granice, te je zajednička prijetnja cijeloj međunarodnoj zajednici. Republika Hrvatska svojim članstvom u anti-terorističkoj koaliciji potvrđuje svoju predanost u borbi protiv terorizma, no potrebno je daljnje jačanje suradnje sa zemljama u regiji, te stalna edukacija i usavršavanje timova stručnjaka iz područja suzbijanja terorizma.
Ministar obrane, g. Berislav Rončević naglasio je da je Hrvatska prepoznata kao pouzdan partner, te da kao zemlja kandidat za punopravno članstvo u NATO-u i EU želi dati svoj doprinos najvećoj globalnoj prijetnji, te da se nada da će ovaj skup podići svijest o važnosti teme ljudskih resursa u borbi protiv terorizma.

Ministar unutarnjih poslova, g.Ivica Kirin rekao je da iako Republika Hrvatska nije direktno izložena terorističkim prijetnjama, zbog svog geopolitičkog položaja i činjenice da je prije svega turistička, ali i tranzicijska zemlja, potencijalna je meta terorističkih organizacija. "Kako bi se uspješno borili protiv terorizma potrebno je ulagati u stalnu edukaciju i osposobljavanje kadrova, te se nadam da će zaključci ovog sastanka stvoriti preduvjete za uvođenje izobrazbe iz područja borbe protiv terorizma na Policijskoj akademiji MUP-a RH", rekao je ministar Kirin.

Drugog dana skupa bit će posebno riječi o gospodarskim subjektima u borbi protiv terorizma, pri čemu se očekuje zanimljiv doprinos predstavnika velikih poslovnih sustava, kao i Središnjeg ureda za e-Hrvatsku i Vijeća za nadzor sigurnosnih službi. Znanstveno-stručni skup završava sutra u poslijepodnevnim satima, a na njemu sudjeluje oko 160 najistaknutijih predstavnika iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Sigurnosno-obavještajne agencije, akademske zajednice, najznačajnijih gospodarskih subjekata i predstavnika civilnih društava, zaduženih za pitanja sigurnosti.



Stranica