Počela treća obuka za vođe grupa granične policije

U Kuparima će u dvije obuke biti obučeno 49 policijskih službenika iz PU dubrovačko-neretvanske, PU splitsko-dalmatinske i PU zadarske

Nakon dvije uspješne obuke u Spačvi, još će dvije obuke za vođe grupe biti provedene u Objektu za smještaj granične policije „Mladost“ u Kuparima, kako bi mogli sudjelovati policijski službenici iz južnih policijskih uprava.

Na početku svečanog otvorenja obuke polaznicima su dobrodošlicu zaželjeli Kristina Ciprić, nacionalna koordinatorica za obuku iz Uprave za granicu, Mirjana Abramović, voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja Policijske akademije, te Antun Ljubić, voditelj Službe za granicu iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

„Ovu obuku osmislili su kolege s Policijske akademije koji provode i Frontexove međunarodne obuke. Nakon što sam sudjelovala na jednoj takvoj obuci, poželjela sam da sličnu praktičnu obuku prođu i naši policijski službenici“, rekla je u uvodu Kristina Ciprić.

Obuka se, naime, sastoji većinom od praktičnih situacijskih vježbi, a cilj je da polaznici kroz simulacije stvarnih situacija s terena osvijeste dobre i loše strane svojih postupaka, osobito u postupanjima s ranjivim skupinama. Pritom je ideja omogućiti vođama grupa – među kojima pojedini imaju desetak godina radnog iskustva, a drugi ga mjere u mjesecima ili tek danima – razmjenu znanja i iskustava. „Mi smo ovamo došli učiti jedni od drugih, omogućiti vam da međusobno podijelite svoja iskustva, i uvjerena sam da ćete stečeno znanje prenijeti mlađim kolegama i implementirati ga u svojem svakodnevnom radu“, pojasnila je Mirjana Abramović. Upravo stoga ovoj se obuci pridružio i vođa grupe iz PU ličko-senjske Milan Kostelac, koji je bio najbolji polaznik druge obuke u Spačvi.

Znanja, vještine i kompetencije te ishodi učenja u skladu su s kvalifikacijskim okvirom vezanim za poslove granične policije i odgovaraju razinama 4 i 5 prema Frontexovim standardima, a obuku provode certificirani Frontexovi treneri – Mirjana Abramović, Krešimir Kaniža i Aleksandar Čubrilo – uz potporu kolega s Policijske akademije te markiranata koji sudjeluju u scenarijima.

Stranica