Pisana pohvala za hrabrost, spremnost, pribranost i savjesno postupanje

Duju Bobića, polaznika odjela 2 P17 pohvalilo Vijeće Policijske škole „Josip Jović”

Počinitelj kaznenog djela baš je dovršavao provalu u Trgovinu mješovite robe „Bakmaz” u mjestu Kali na otoku Ugljanu kad ga je  17. prosinca 2021. godine oko 00.05 sati uočio polaznik Duje Bobić:

„S prijateljima sam bio na  otoku Ugljanu u mjestu Kali  u kafiću „Riva“. Oko ponoći izašao iz kafića i zapalio cigaretu te, ispred trgovine mješovitom robom odaljene oko 20 metara, uočio vrećice napunjene meni nepoznatim sadržajem. 
Znao sam kako je u to vrijeme trgovina zatvorena te su poluotvorena staklena vrata trgovine ukazivala na mogućnost da je u tijeku počinjenje provalne krađe. 
Dodatna indicija bila je uočavanje meni nepoznate muške osobe odjevene u crno s maskom preko usta i vunenom kapom navučenom do obrva i preko ušiju. 
Naime, krupan, maskirani muškarac u trgovini je i s polica uzimao predmete i stavljao ih u torbu.
Kada je nakon nekoliko minuta s torbom izišao iz trgovine, zapazio sam iz prikrajka da osoba kod sebe nema pogodan predmet za napad i moguće ozljeđivanje.
Prišao sam mu stoga tiho, ali bez straha te ga s obje ruke primio za leđa i, korištenjem fizičke snage, spustio licem prema tlu.
Dok sam ga ja dodatno fiksirao na tlu, kako bih bio siguran da neće pružati otpor ili pokušati pobjeći,  moj prijatelj, koji je u međuvremenu izišao iz kafića, nazvao je policiju na broj 192 i obavijestio ih o događaju. Policijski službenici I. PP Zadar na mjesto događaja vrlo brzo su došli i odveli ga. Osumnjičenik je potom predan pritvorskom nadzorniku, a sudac istrage odredio mu je istražni zatvor. 
Saznao sam kasnije kako je riječ o počinitelju koji je recidivist u kriminalitetu imovinskih delikata i te da se u tom trenutku nalazio na uvjetnoj slobodi.“


Naime, osim kaznenog djela na kojem je zatečen i uhvaćen zahvaljujući polazniku Duji Bobiću, kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja kako je počinitelj, te noći izvršio još tri provale.
 
Policijska škola obavijesti o odvažnom i profesionalnom postupanju polaznika Duje Bobića dobila je od l. policijske postaje Zadar, nakon čega je polazniku, sukladno Statutu Policijske škole, zbog hrabrosti, spremnosti, pribranosti i profesionalnog postupanja prilikom hvatanja počinitelja kaznenog djela teške krađe te njegova zadržavanja do dolaska policijske ophodnje, izrečena Pisana pohvala Vijeća Policijske škole „Josip Jović“.

Ponosni smo na našeg Duju koji je na kraju razgovora skromno rekao: „Svoje postupanje smatram građanskom obavezom i ne mislim da sam učinio nešto posebno: tako bi u toj situaciji trebao postupiti svaki građanin.“ Nadamo se da će njegova hrabrost, odlučnost i predanost poslu potaknuti brojne druge buduće mlade policajce na hrabro i profesionalno postupanje!

Pisane vijesti