Partnerstvo za obuku nastavlja se i u 2015. godini

Slika topvijesti/2015/ozujak/Partnership_3_2015/TV_partnership1.jpg

Učinkovita borba protiv transnacionalnog teškog i organiziranog kriminala važan sigurnosni prioritet za sve europske vlade

Foto: MUP

„Da je ovaj Program pravi dokaz naše ozbiljne predanosti u borbi protiv organiziranog i transnacionalnog kriminaliteta govore napori koje ulažemo u njegovo provođenje i angažman naših najboljih eksperata, ali i velik interes svih država regije koje sudjeluju u njegovu provođenju. To znači da smo dobro definirali zajedničke interese i da Hrvatska uvažava svoje partnere u regiji te je uvijek spremna pomoći i prenijeti svoja iskustva koja je imala u ispunjavanju zahtijevanih standarda za ulazak u EU“, rekao je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, u ponedjeljak 23. ožujka, na otvaranju prvog modula Partnerstva za obuku u 2015. godini. U ovoj trećoj godini održavanja uspješnog, sada već i tradicionalnog Programa, stalnim partnerima iz Veleposlanstva SAD-a u RH po prvi puta priključilo se i francusko veleposlanstvo u RH te francusko Ministarstvo unutarnjih poslova. Ministar Ostojić izrazio je uvjerenje da će sudjelovanje Francuske Republike podići kvalitetu planiranih edukacija, posebno u segmentu suzbijanja i borbe protiv terorizma, što su francuski građani itekako osjetili na svojoj koži u terorističkom napadu počinjenom u Parizu početkom ove godine. Istaknuo je kako je učinkovita borba protiv transnacionalnog teškog i organiziranog kriminala važan sigurnosni prioritet za sve europske vlade.

Izvanredna i opunomoćena veleposlanica Francuske Republike u RH Nj. E. Michèle Boccoz rekla je kako taj tragični događaji dokazuje su terorizam u svim svojim oblicima i međunarodni organizirani kriminal pošast protiv koje se treba boriti te kako je zadovoljna što policijske snage tako usko surađuju. „Ovaj Program obuke dokaz je dobrog i neophodnog razumijevanja koje postoji među našim sigurnosnim snagama i seže preko granica“, naglasila je.

O važnosti međunarodne suradnje govorila je i savjetnica i zamjenica šefa misije Veleposlanstva SAD-a u RH Margaret Nardi: „Dok možda možemo nadvladati lokalni kriminalitet vlastitim snagama, svaki pokušaj uspješne borbe protiv trans-nacionalnog kriminaliteta bez jakih regionalnih partnerstva je osuđen na propast. Ovaj Program pomaže razviti strateška partnerstva između Europske Zajednice i Jugoistočne Europe. Program ne samo što unaprjeđuje regionalnu suradnju, već ima i važan praktičan učinak na otvaranje novih trans-nacionalnih kriminalističkih istraga.“

Načelnik Policijske akademije Želimir Radmilović rekao je kako su uspjesi i potvrde rezultata dosadašnjih modula kao i zadovoljstvo svih partnera ostvarenim dostignućima bili dovoljno uvjerenje da je nastavak projekta Partnerstvo za obuku i u 2015. godini nužan. Istaknuo je kako se kod planiranja tema modula pažnja obraćala na recentna zbivanja u svijetu, prisutnu i nadolazeću prijetnju međunarodnog terorizma. Teme četiri planirana ovogodišnja modula su Računalni i mrežni upadi, Nezakonito trgovanje i krijumčarenje, Financiranje terorizma i Rukovođenje složenim međunarodnim istragama. Polaznici prvog ovogodišnjeg modula koji je započeo danas i trajat će do 27. ožujka, su predstavnici agencija za provedbu zakona iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.



Stranica