Partnerstvo za obrazovanje se nastavlja već četvrtu godinu

Slika topvijesti/2016/travanj/PFE/01.JPG

U suzbijanju svih kriminalnih aktivnosti međunarodna suradnja, posebno država u regiji, nema alternative...

Foto: MUP

„Brojni izazovi kao što su organizirani kriminal, migracijska kriza, hiperprodukcija droga, krijumčarenje i trgovanje ljudima, računalni kriminal, jednostavno traže da se tematski okupljamo i surađujemo“, rekao je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić na svečanosti otvaranja četvrtog ciklusa programa „Partnerstvo za obrazovanje“, projekta koje Ministarstvo unutarnjih poslova provodi od 2012. godine s Veleposlanstvom SAD-a u Zagrebu i ICITAP-om kao stalnim partnerima.

Prema procjenama koja od zemalja Europske unije ima najviše iskustva i znanja u nekom području, određuje se i treći partner pojedinih ciklusa. Budući da su nezakonite migracije jedna od aktualnih tema ovogodišnjih modula, za trećeg partnera odabrana je Republika Italija. „Izuzetno mi je drago što ćemo imati priliku čuti iskustva talijanske policije koja se već dugo nosi s migrantskom krizom“, istaknuo je ministar dodavši kako će njihovo sudjelovanje sasvim sigurno podići kvalitetu planiranih edukacija i doprinijeti boljem razumijevanju problematike koja nas sve zaokuplja. „U suzbijanju svih kriminalnih aktivnosti, međunarodna policijska i državnoodvjetnička suradnja, posebno država u regiji, nema alternative. To su zajednički problemi koji podrazumijevaju zajedničko djelovanje i rješavanje. „Partnerstvo za obrazovanje“ posvećeno je postizanju ovog cilja“, zaključio je u svom obraćanju ministar Orepić.

Svečanom otvorenju nazočili su glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec, veleposlanica SAD-a u Republici Hrvatskoj, Njena Ekselencija Julieta Valls Noyes, veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekselencija Adriano Chiodi Cianfarani.

Veleposlanik Talijanske Republike zahvalio je Hrvatskoj i SAD-u što su odabrali upravo Republiku Italiju kao svog partnera u ovom Projektu kao i na kontinuiranim naporima u organiziranju ovog značajnog regionalnog programa suradnje. „S više od milijun migranata pridošlih na grčku i talijansku obalu prošle godine, procjenjuje se da je mreža krijumčarenja ljudi unovčila više od 4 milijarde eura od svojih kriminalnih aktivnosti. Većinu profita od krijumčarenja migranata kriminalne organizacije uložile su u financiranje drugih ilegalnih poduhvata“, upozorio je veleposlanik Chiodi Cianfarani, „stoga su jaka politička svijest i provedba zakona, uz koordinirano djelovanje između  izvorišnih, tranzitnih i odredišnih zemalja neophodne kako bi se odgovorilo na ovu situaciju.“

„Migrantska kriza prisiljava sve zemlje u regiji da prebrode prošle i trenutne nesuglasice i ujedine snage kako bi se suočile sa humanitarnim, sigurnosnim i ekonomskim izazovima vezanim uz protok migranata“, rekla je veleposlanica SAD-a Nj. E. Julieta Valls Noyes. „Ovaj program pomaže ubrzati razvoj strateškog partnerstva između Europske unije i jugoistočne Europe. Osim toga, program je imao važan praktični utjecaj - otvaranje novih transnacionalnih kaznenih istraga. U posljednje dvije godine hrvatska policija provela je nekoliko velikih regionalnih istraga koje su dovele do brojnih uhićenja i zapljena velikih količina droge i novca. Vaš uspjeh je zasluga službenika iz svih zemalja prisutnih ovdje danas, a ti uspjesi čine nas još više uzbuđenima zbog nastavka ovih treninga i regionalnih istraga.“

Načelnik Policijske akademije Želimir Radmilović dodao je kako će polaznici programa, policijski službenici država regije: Albanije, Bosne i Hrcegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije i Slovenije, uz već spomenute nezakonite migracije, tijekom ove godine imati prilike čuti iskustva hrvatskih, američkih i talijanskih eksperata na teme kriminaliteta droga, računalnih i mrežnih upada. „Vjerujem da ćete s jedne strane znati u svom budućem radu koristiti dobiveno, istovremeno dijeleći s drugima svoja znanja i iskustva. Takav pristup garantira uspjeh“, poručio je domaćin, poželjevši istaknutim policijskim i pravosudnim profesionalcima i ekspertima uspješan rad i ugodan boravak u Hrvatskoj.



Stranica