„Partnerstvo za obrazovanje” - „Follow the Crypto 2”

Peti modul programa „Partnerstvo za obrazovanje" odžan na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik"

Protekli tjedan na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ održan je nastavak prošlogodišnjeg modula na temu praćenja kriptovaluta.

Polaznici, policijski službenici - istražitelji računalnog kriminaliteta iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, na početku su istakli benefite obuke održane u studenom 2023. godine; osim usvajanja novih znanja i vještina, povezivanje u profesionalnom i kolegijalnom smislu doprinijelo je efikasnijoj razmijeni informacija te konkretnim uspješnim kriminalističkim istraživanjima kibernetičkog kriminaliteta. 
 
Obuka je s obzirom na prethodno uspostavljene kontakte, kako polaznika međusobno, tako i s predavačima - stručnjacima američke tajne službe i državnog odvjetništva Texasa, protekla u opuštenom i kreativnom radnom ozračju. Nastavak obuke na temu praćenja kriptovaluta planira se u 2025. godini, tijekom koje će se u sklopu projekta „Partnerstvo za obrazovanje“, održati još 10 modula na temu najsloženijih oblika kriminaliteta. 
 
Dvanaesta godina kontinuirane provedbe programa, dovoljno govori o njegovoj uspješnosti; stvorena je neformalna ali čvrsta regionalna mreža stručnjaka iz zemalja jugoistočne Europe u području borbe protiv terorizma, korupcije, organiziranog i računalnog kriminaliteta. 
 
Američka i hrvatska strana partnerstva u suradnji s Upravom kriminalističke policije MUP-a RH, godišnjim planom obuka, nastoje biti u korak s novim pojavnim oblicima kriminaliteta te ekspeditivnim edukacijama pomoći policijskim službenicima i državnim odvjetnicima u regiji, u izazovima njihovog otkrivanja i suzbijanja.     


Stranica