Partnerstvo za obrazovanje 2024.

Modul 1 - Prikrivene istrage na internetu

Prvi ovogodišnji modul programa Partnerstvo za obrazovanje, na temu prikrivenih istraga na internetu, održan je protekli tjedan u Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“.

Stručnjaci Saveznog ureda za istrage (Federal Bureau of Investigations (FBI)), podijelili su svoje znanje i iskustvo s policijskim službenicima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, a sve u cilju učinkovitije borbe protiv različitih kaznenih djela s komponentama računalnog kriminaliteta odnosno kaznenih djela za čije izvršenje počinitelji koriste internetski prostor.
 
Pored stečenog znanja, razmijenjena iskustva i kontakti, doprinose jačanju međunarodne policijske suradnje, a što je i cilj programa „Partnerstvo za obrazovanje“ koji se kontinuirano provodi od 2013. godine.
 
Nositelji programa su ICITAP (International Criminal Investigative Training Assistance Program), Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske.
 
Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ i Ured ICITAP-a u RH, organizacijski su nositelji provedbe Programa. Teme modula određuju se u suradnji sa strateškom razinom MUP-a RH i Saveznim agencijama za provedu zakona SAD-a, kao i Ministarstvom pravosuđa SAD-a, kao odgovor na nove pojavne oblike kriminaliteta.

Praćenje aktualnosti, pravovremena ciljana edukacija, stručnost predavača i uspostavljeni kontakti, preduvjeti su uspješnosti međunarodnih kriminalističkih istraživanja.   

Pisane vijesti