Otvorenje izložbe Ivana Jakovljevića 'Ivanov svijet' na Policijskoj akademiji

Slika topvijesti/2015/ozujak/ivan_PA2.jpg

Riječ je o izložbi i suradnji koja je spojila dvije bitne komponente društva – osobe s invaliditetom i policijske službenike kao javne djelatnike.  

U prostoru Policijske akademije na adresi Avenija Gojka Šuška 1 u Zagrebu, 10. ožujka 2015. održat će se svečano otvorenje samostalne izložbe mladog autora Ivana Jakovljevića. Izložba pod nazivom 'Ivanov svijet' bit će postavljena u predvorju Policijske škole "Josip Jović".

Do suradnje između Ivana i Policijske akademije došlo je pri snimanju dokumentarnog filma 'Dobar dan i doviđenja' autora Tomislava Žaje u produkciji 'Gral filma'. Ivanu, koji je silno želio postati policajac barem na jedan dan, ostvaren je životni san. Riječ je o posebnoj izložbi i suradnji koja je spojila dvije uistinu bitne komponente društva – osobe s invaliditetom i policijske službenike kao javne djelatnike.

Naime, Ivan je osoba s intelektualnim teškoćama. Dugi niz godina proveo je živeći u Centru za rehabilitaciju Zagreb, podružnici Paunovac, gdje se i zainteresirao za umjetnost. Ivanovi radovi su inovativni i kreativni te predstavljaju pomak od uobičajenog gledanja na stvari. Tako autor, služeći se raznim tehnikama i materijalima među ostalim izrađuje i keramičke radove, radove od plastike i sakupljenih čepova, slike i crteže, ali i prigodne ukrase. Izložba je prigodno nazvana 'Ivanov svijet', pošto zaista i predstavlja intimni ulazak u njegov način razmišljanja i gledanja na stvari.

Ivan je danas, kao i mnoge osobe s intelektualnim teškoćama u Hrvatskoj, sudionik procesa deinstitucionalizacije. Radi se o procesu čiji je cilj osobama koje su, poput Ivana, godinama živjele u institucijama, omogućiti život u zajednici uz podršku. U Hrvatskoj je proces deinstitucionalizacije započeo 1997. godine, a danas se nalazimo u situaciji u kojoj brojne osobe s intelektualnim teškoćama već žive s nama u zajednici, no još uvijek su na neki način 'nevidljive'. U tom smislu ova suradnja predstavlja veliki korak u pokušaju senzibiliziranja javnosti, ali i samih javnih službi.

Suradnja koju je Policijska akademija započela s Udrugom za promicanjem inkluzije i Centrom za rehabilitaciju Zagreb bazira se na principu suradnje koje su neke razvijene zemlje već započele. Zaista je bitno da su policijski službenici upoznati sa samim procesom ali i obučeni za komunikaciju i postupanje s osobama s intelektualnim i općenito psihosocijalnim teškoćama.

Suradnjom Ivana, djelatnika i polaznika Policijske akademije ovaj proces je izrazito uspješno započeo. Ivan se na Policijskoj akademiji sjajno snašao i bio izvrsno prihvaćen od nastavničkog osoblja i kadeta. Ovom izložbom se na neki način slavi početak njihovog odnosa i prijateljstva, ali i otvara prostor za daljnji dijalog i diskusiju o ovoj tematici koja svakim danom postaje sve bitnija.

Ivanova izložba će na Policijskoj akademiji biti postavljena do kraja ožujka, a moći će se pogledati u organiziranim grupama ili uz prethodnu najavu od 8 do 15 sati.

O Ivanu Jakovljeviću

Ivan Jakovljević rođen je 7. ožujka 1989. godine u Zagrebu gdje i danas živi.

Od 2000. do 2013. živio je u Centru za rehabilitaciju Zagreb, podružnici Paunovac, gdje je bio uključen u školske, a zatim i radne programe i programe psihosocijalne rehabilitacije. Posljednjih nekoliko godina na Paunovcu, u vrijeme održavanja likovne kolonije „Svibanjski susreti“, Ivan je sudjelovao i radio zajedno s umjetnicima, a imao je i samostalne izložbe svojih radova. Ivan niz godina sudjeluje i u raznim sportskim natjecanjima, gdje niže i medalje (stolni tenis, atletika, kuglanje). Voli putovati i upoznavati nove ljude. Zanimaju ga javna zanimanja (policija, vatrogasci).

Od srpnja 2013. god. živi u stambenoj zajednici s još četvoro prijatelja.



Stranica