Otvorena radionica ''Suzbijanje trgovanja ljudima''

Radionica se održava za policijske službenike, sutkinje, suce i predstavnike Državnog odvjetništva 

U ponedjeljak, 11. ožujka, na Policijskoj akademiji je otvorena radionica za policijske službenike, rukovoditelje, njihove pomoćnike, te sutkinje i suce, kao i predstavnike Državnog odvjetništva u slučajevima suzbijanja trgovanja ljudima. Prije predavanja stručnjaka iz ovog područja, pomoćnica načelnika za međunarodnu i institucionalnu suradnju Policijske akademije Iva Balgač zahvalila se Pravosudnoj akademiji na suradnji u organizaciji ove radionice, kao i Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske na podršci i prenošenju znanja u sklopu ove radionice. Istaknula je kako se nada da će ova radionica nadopuniti postojeća znanja i iskustva polaznika, te omogućiti da se polaznici međusobno bolje upoznaju što će doprinijeti boljem razumijevanju postupanja određenih institucija po ovoj liniji rada.

Polaznicima radionice obratio se i voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PNUSKOK-a Dejan Dretar koji je ukazao na važnost upoznavanja rukovoditelja o ovoj važnoj problematici. Naglasio je kako će ovakvih edukacija i nadalje biti te se zahvalio svima koji su se odazvali. Posebno je istaknuo da su policijski službenici linije organiziranog kriminaliteta iz policijskih uprava, oni koji obavljaju identifikaciju žrtava trgovanja ljudima. Veliku ulogu u cijelom sustavu imaju sva relevantna ministarstva, ali također u samoj identifikaciji žrtve veliku ulogu ima i Crveni križ unutar kojeg postoje mobilni timovi koji izlaze na teren u slučajevima identifikacija žrtava trgovanja ljudima.

Zamjenik voditeljice Odjela za maloljetničku delinkvenciju i kriminalitet na štetu mladeži i obitelji Marko Pavić govorio je o vrbovanju djece putem interneta, te dodao kako je posljednjih godina trgovanje ljudima, osobito ženama i djecom u cilju njihova seksualnog iskorištavanja fenomen koji zaokuplja pažnju javnosti te je ukazao na važnost edukacije i međusobne koordinacije svih službi i relevantnih ministarstva prilikom pristupanja, ali i postupanja u rješavanju ovog kaznenog djela. Također, tom prilikom je izričito naglasio kako je State Department pohvalio hrvatsku policiju i njezin posao prilikom identificiranja žrtava.

Pomoćnica ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske Danijela Gaube je također istaknula Konvenciju Vijeća Europe o suzbijanju trgovanja ljudima koja je prva prepoznala fenomen trgovanja ljudima. Republika Hrvatska je među prvima usvojila ovu konvenciju. Danas najvažnije mjesto zauzima Nacionalni plan za suzbijanja trgovine ljudima od 2018. do 2021. godine jer je to dokument koji sadrži najbitnije ciljeve, mjere i aktivnosti čijem se ostvarenju teži kroz period od četiri godine.

Policijska akademija u suradnji s Pravosudnom akademijom provodi edukaciju u ovom području, kroz radionice i razne oblike stručnog usavršavanja. Program ovogodišnje radionice traje četiri dana i obuhvaća teme: vrbovanje djece putem interneta, zakonodavni okvir, indikatori i identifikacija žrtve, podrška žrtvama, te pomoć i zaštita žrtava trgovanja ljudima. Osim teorijskog dijela, polaznici edukacije također će imati i praktični dio koji će se provesti kroz rad u grupama. Ostale policijske uprave će se radionici pridružiti trećeg i četvrtog dana edukacije.

Stranica