Otvorena konferencija: Nove sigurnosne ugroze i kritična nacionalna infrastruktura

Slika topvijesti/2013/rujan/konferencija/mala.jpg

Na Policijskoj akademiji je u četvrtak, 12. rujna otvorena dvodnevna 3. međunarodna znanstveno-stručna konferencija pod imenom: Nove sigurnosne ugroze i kritična nacionalna infrastruktura, a koja je pod pokroviteljstvom potpredsjednika Vade RH i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića.

Foto: MUP

Na Policijskoj akademiji je u četvrtak, 12. rujna otvorena dvodnevna 3. međunarodna znanstveno-stručna konferencija pod imenom: Nove sigurnosne ugroze i kritična nacionalna infrastruktura, a koja je pod pokroviteljstvom potpredsjednika Vade RH i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića.

Cilj ove konferencije, na kojoj sudjeluje stotinu uzvanika iz 14 zemalja svijeta iz stručne i znanstvene zajednice, je sagledati i istražiti nove sigurnosne ugroze i njihov utjecaj na modeliranje sustava zaštite kritične nacionalne infrastrukture, ali i sagledavanje postojećeg stanja te ukazivanje na potrebu unaprjeđivanja, ne samo na nacionalnoj nego i na regionalnoj pa čak i globalnoj razini.

Pozdravnim govorima konferenciju su otvorili predsjednik Programskog odbora dr.sc. Krunoslav Antoliš, načelnik Policijske akademije Želimir Radmilović i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Vladmir Nemec.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Nemec tom prigodom je istaknuo:

-          Poštovani predavači i sudionici konferencije, drage kolegice i kolege, čast mi što vas danas mogu pozdraviti u ime potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića kao i u svoje osobno ime. Vlada RH prepoznala je važnost osiguranja kritične nacionalne infrastrukture s obzirom na njezin značaj i činjenicu da prekid djelovanja takvih sustava mreža ili objekata ili prekid isporuka roba ili usluga može imati ozbiljne posljedice na nacionalnu sigurnost na zdravlje i živote ljudi i okoliš kao i na stabilnost i neprekidnost funkcioniranja vlasti. Zadovoljstvo mi je obavijestiti vas, kao što sam i najavio na prošlom skupu održanom u prosincu da je Hrvatski sabor ove godine donio Zakon o kritičnim infrastrukturama i da je Vlada RH tijekom prošlog mjeseca posebnom Odlukom odredila sektore iz kojih središnja tijela državne uprave identificiraju takve infrastrukture kao i listu redoslijeda sektora kritičnih infrastruktura zbog njihova značenja za opće funkcioniranje zemlje i zaštitu tih infrastruktura na državnoj i europskoj razini. Da se kritičnoj nacionalnoj infrastrukturi pridaje dužna pozornost uz donesene propise svjedoči i ovaj međunarodni znanstveno stručni skup – u želji da ovaj skup pridonese razmjeni stručnih i znanstvenih dostignuća rekao je Vladimir Nemec.

U svom obraćanju prisutnima uz srdačnu dobrodošlicu načelnik Policijske akademije Želimir Radmilović je istaknuo:

-          Pozdravljam vas u ime Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske akademije i svoje osobno ime, a posebno bih pozdravio izaslanika potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića koji je ujedno i pokrovitelj ove konferencije, pomoćnika ministra Vladimira Nemeca, zamjenika glavnog državnog odvjetnika Dubravka Palijaša, policijske časnike za vezu u Republici Hrvatskoj, predstavnike inozemnih i domaćih institucija znanstvene i stručne zajednice i sve sudionike ove 3. međunarodne znanstveno stručne konferencije.

Svijet koji danas u potpunosti opisuje sentenca o globalnom selu karakteriziraju krupni koraci napretka i boljitka za čovječanstvo. Međutim paralelno se razvijaju i proporcionalni pojavni oblici sigurnosnih ugroza. Svijest o postojećim i prijetećim opasnostima izgleda nije dovoljno razvijena i to je nešto na čemu treba puno raditi. Ovaj skup na kojem sudjeluju brojni respektabilni svjetski znanstvenici i stručnjaci trebao bi, i nadam se da hoće, pridonijeti ostvarenju tog cilja – zaželio je sudionicima uspješan rad na konferenciji Želimir Radmilović.

Tematski okviri konferencije sa svoja četiri područja: strateški i zakonodavni okvir zaštite, globalni regionalni pristup zaštiti, razni aspekti ugroza kritične nacionalne infrastrukture, te nove tehnologije i kritična nacionalna infrastruktura nude mogućnosti prezentiranja rezultata svima onima koji se na znanstvenoj i stručnoj razini bave ovom problematikom, a omogućit će se da rezultati sudionika znanstvenih i stručnih istraživanja iskustva doprinesu stvaranju novih metoda, taktika i tehnika te sustavnog pristupa zaštite kritične nacionalne infrastrukture svih razina.



Stranica