Otvorena izložba „Policija u Domovinskom ratu“

U povodu 33. obljetnice akcije „Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ danas se provodi niz aktivnosti

U sklopu obilježavanja 33. obljetnice akcije Plitvice i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika i prve žrtve Domovinskog rata Josipa Jovića, u Policijskoj školi „Josip Jović“ na Policijskoj akademiji u Zagrebu danas je otvorena izložba „Policija u Domovinskom ratu“.

Radi se o likovnim radovima koji prikazuju ratne motive hrvatske policije, a koje su za ovu izložbu izradili članovi likovne sekcije Ustanove za sveobuhvatnu skrb „Tigrovi“. Izložbu su organizirali Muzej policije, Udruga „TIGAR 90/91 Rakitje“ i Likovna sekcija Ustanove za sveobuhvatnu skrb „Tigrovi“.

Izložbu je otvorio prvi čovjek Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Josip Ćelić koji se obratio u ime potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja policije. Podsjetio je sve kako je sve krenulo upravo s Akademije gdje je u kolovozu 1990. započeo tečaj za prve hrvatske redarstvenike. Budućim policijskim službenicama i službenicima je poručio da se za vrijeme svog školovanja „naoružaju“ znanjem koje će im biti potrebno u budućem poslu.

Načelnik Ćelić uručio je zahvalnicu bojniku Vinku Pauliću koji je Policijskoj akademiji i Muzeju policije poklonio autorske fotografije iz Domovinskog rata.

Bojnik Paulić u svom emotivnom govoru zahvalio se Policijskoj akademiji te se prisjetio same akcije Plitvice, pripreme za akciju i događaja nakon toga. Kako je poginulog Jovića i sam osobno poznavao, njegova smrt ga je dodatno pogodila.

Voditelj likovne sekcije Đuro Đurić je rekao kako su na izložbi predstavljena 35 rada, a da je cilj bio da svi autori budu zastupljeni, te da se motivi odnose na samu akciju Plitvice i policiju u Domovinskom ratu.

Predsjednik Udruge „Tigar 90/91 Rakitje“ Petar Bajan je spomenuo kako se u suradnji s Policijskom školom već drugu godinu provodi projekt Domovinski rat Josip Jović kojem je za cilj da mlade generacije od sudionika Domovinskog rata saznaju više o tom dijelu suvremene hrvatske povijesti i ulozi policije koju je imala u obrani suvereniteta.

Obilježavanje 33. obljetnice akcije Plitvice započelo je rano jutros kada su polaznici Policijske škole na Policijskoj akademiji položili vijenac i zapalili svijeće te odali počast poginulom Josipu Joviću minutom šutnje. Pomoćnik načelnika Policijske škole za odgoj Stipo Pavić učenike i polaznike je podsjetio kako je Josip svoj mladi život izgubio na sam Uskrs 31. ožujka 1991. kada je imao samo 22 godine.

U 10 sati ispred Policijske škole „Josip Jović“ stigli su i članovi Biciklističke sekcije „Tigrovi“ i polaznice i polaznici Policijske škole koji će biciklirati od Zagreba do Plitvica.

Ravnatelj Ustanove za sveobuhvatnu skrb „Tigrovi“ Ervin Škacan rekao je kako će osam veterana Domovinskog rata i 11 polaznika Policijske škole na biciklu proći trasu od 150 kilometara za koju je predviđeno šest sati vožnje. Tako će se i mladi i stari prisjetiti Josipa Jovića. Cilj ovog maratona je da veterani održavaju svoju vitalnost i psiho-socijalno zdravlje te se sjećaju i svih onih koji su nažalost dali svoje živote za domovinu.

Obilježavanje 33. obljetnice akcije Plitvice nastavit će se u večernjim satima kada u 19.30 sati počinje prigodni kulturno-umjetnički program u auli Policijske škole „Josip Jović“. Na događaju će sudjelovati pripadnici Udruge „TIGAR 90/91 Rakitje“, zapovjednici i suborci Josipa Jovića, članovi Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH, sudionici akcije Plitvice i drugi.

Umjetničko-kulturni program vodit će prof. Nevenka Pavleković, uz angažman Policijskog zbora i Tamburaškog orkestra Ministarstva unutarnjih poslova i Klape „Sveti Matej“ iz Bjelovara.


O akciji Plitvice

Akcija na Plitvicama 31. ožujka 1991. godine bila je odgovor hrvatske policije na zauzimanje Nacionalnog parka Plitvice i blokiranje državne ceste D1, koja je spajala sjever i jug zemlje. U akciji, izvedenoj u dva dijela, sudjelovala je Jedinica za posebne namjene Rakitje i Antiteroristička jedinica Lučko, koja je kao prethodnica zauzela Koranski most i osigurala ulazak policijskih snaga u Nacionalni park.
U ranim jutarnjim satima jake snage MUP-a krenule su glavnom prometnicom prema Hotelu Jezero. No, kolonu vozila hrvatske policije iz zasjede su napali pobunjenici. Sukob je trajao nekoliko sati, a otpor neprijatelja, dubok snijeg i gusta magla otežavali su proboj naših policajaca. Nažalost, pri kraju akcije poginuo je 22-godišnji Josip Jović, pripadnik Jedinice za posebne namjene Rakitje, a devet policajaca je ranjeno. Pobunjenici su zapucali na Jovića iz pošte. Iako je nosio pancirku, metak ga je pogodio u nezaštićeni dio tijela.
Uz sam trud medicinske ekipe, Josip je preminuo prije dolaska u bolnicu. Josip Jović prva je žrtva Domovinskog rata i prvi poginuli redarstvenik koji je dao život u borbi za samostalnost i suverenost Republike Hrvatske. Taj događaj u novijoj hrvatskoj povijesti ostao je zabilježen kao „Krvavi Uskrs 1991“.


O Josipu Joviću (1969. - 1991.)


Josip Jović rođen je 21. studenoga 1969. godine u Aržanu kod Imotskog, u obitelji Marije i Filipa Jovića koji su podizali osim Josipa i sina Tomislava te kćeri Franku, Mirnu i Anitu. Josip je školu završio u rodnom mjestu. U kolovozu 1990. godine priključio se Jedinici za specijalne namjene MUP-a "Rakitje". Prije Akcije „Plitvice“ s tom jedinicom je bio na terenu u Pakracu i Petrinji. Nakon nesretne pogibije pokopan je uz sve vojne počasti na mjesnom groblju u Aržanu. Na Uskrs 1994. u Aržanu mu je otkriven spomenik. Josip Jović posmrtno je promaknut u čin bojnika. Odlikovan je visokim državnim odličjima: Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom; Spomenicom Domovinskog rata; Spomen značkom I. gardijske brigade "Tigrovi"; Spomenicom I. poginulog redarstvenika Ministarstva unutarnjih poslova u Domovinskom ratu. Njegovo ime danas nosi policijski brod, Policijska škola i osnovna škola u Aržanu.

Stranica