Otvorena CEPOL aktivnost o suzbijanju nezakonitih migracija

U Zagrebu je u organizaciji Policijske akademije i EJTN-a započelo provođenje CEPOL rezidencijalne aktivnosti 03/2022 „Investigation of Facilitated Illegal Immigration“

Danas, 17. listopada 2022. godine u Zagrebu započeta je petodnevna CEPOL rezidencijalna aktivnost 03/2022 „Investigation of Facilitated Illegal Immigration“ namijenjena policijskim službenicima i državnim odvjetnicima država članica Europske unije. 

Cilj petodnevne aktivnosti je osnažiti i unaprijediti znanja i vještine policijskih službenika i državnih odvjetnika država članica Europske unije u području suzbijanja ilegalnih migracija i krijumčarenja migranata kroz upotrebu relevantnih istražnih tehnika i alata te postojećih baza podataka. 

Na aktivnosti će, u svojstvu polaznika, sudjelovati 25 policijskih službenika iz država članica Europske unije, 1 predstavnik Europola te 3 polaznika Europske mreže za pravosudno osposobljavanje – EJTN. Uz hrvatske stručnjake Uprave kriminalističke policije, Uprave za granicu, CFIIV „Ivan Vučetić“, Ravnateljstva civilne zaštite i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta,  predavači  će biti i renomirani stručnjaci iz Portugala, Grčke, Europola, EJTN i EMPACT-a.

Današnju aktivnost otvorila je voditeljica Službe za koordinaciju istraživanja i nove tehnologije te voditeljica hrvatske CEPOL nacionalne jedinice Iva Balgač koja je istaknula kako vjeruje da će petodnevna aktivnost unaprijediti postojeća znanja polaznika i osnažiti ih u budućim postupanjima u području suzbijanja ilegalnih migracija i krijumčarenja migranata. Također, izrazila je nadu kako će polaznici imati mogućnost međusobno se upoznati i stvoriti neformalnu mrežu stručnjaka koja će im zasigurno olakšati daljnji rad.

Aktivnost će završiti u petak, 21. listopada provođenjem sveobuhvatne završne vježbe i podjelom certifikata polaznicima.
 
***

CEPOL – Agencija Europske unije za osposobljavanje u području izvršavanja zakonodavstva objedinjuje mrežu ustanova za obrazovanje službenika za izvršavanje zakonodavstva u državama članicama EU-a i povezuje se s jedinstvenom nacionalnom jedinicom u svakoj državi članici koja djeluje unutar mreže.
CEPOL podupire, razvija, provodi i usklađuje osposobljavanje službenika odgovornih za izvršavanje zakonodavstva istodobno stavljajući poseban naglaska na zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u kontekstu izvršavanja zakonodavstva, posebno u području sprečavanja i borbe protiv teških kaznenih djela koja utječu na dvije ili više država članica i terorizma, održavanja javnog reda, osobito obavljanje međunarodne policijske djelatnosti na velikim događajima, te planiranja i vođenja misija Unije, što može obuhvaćati i osposobljavanje za vodstvo u području izvršavanja zakona i jezične vještine.
Policijska akademija jedna je od 56 ustanova iz 26 zemalja članica EU potpisnica Okvirnog parterskog sporazuma s CEPOL-om za razdoblje od 2021. do 2024., a time i nadležne za provođenje svih aktivnosti pod okriljem CEPOL-a.
Od 2014. do danas Policijska akademija organizirala je i provela 12 rezidencijalnih aktivnosti, više od 500 hrvatskih policijskih službenika sudjelovalo je u rezidencijalnim aktivnostima u drugim državama članicama Europske unije, te je više od 100 hrvatskih policijskih službenika sudjelovalo u CEPOL programu razmijene.

Stranica