Otvoren tečaj kineskog jezika

Tečaj će provoditi Konfucijev institut na temelju Sporazuma o suradnji Sveučilišta u Zagrebu i MUP-a RH

Od danas, 8. svibnja na Policijskoj akademiji započeo je tečaj kineskog jezika za policijske službenike, koji će na temelju Sporazuma o suradnji između Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva unutarnjih poslova provoditi Konfucijev institut.

Institut je osnovalo Sveučilište u suradnji sa Sveučilištem u Šangaju i Sjedištem Konfucijevih instituta sa zadaćom promicanja kineskog jezika i kineske kulture. U skladu s tim, Institut je osigurao predavača i potreban nastavni materijal kako bi se na Policijskoj akademiji održao tečaj mandarinskoga kineskog jezika u dva semestra po 70 sati.

Tečaj će pohađati 14 policijskih službenika u dvije skupine, a nastavno gradivo bit će početne razine i prilagođeno potrebama policijske struke. Osim samih predavanja na Policijskoj akademiji, polaznicima će biti dostupan i online dio tečaja na MUP-ovom sustavu e-obrazovanja, gdje će moći ponoviti gradivo, provjeriti naučeno i dobiti dodatne informacije.
Na otvorenju su bili načelnik Policijske akademije Dubravko Novak i pomoćnica načelnika za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Mirjana Abramović te voditelj Konfucijeva instituta Krešimir Jurak, koordinatorica Institutovih tečajeva kineskog jezika u Hrvatskoj Tang Mengjie i profesorica kineskog jezika Si Junmei, koja već četiri godine živi u Hrvatskoj i predaje kineski jezik.

Načelnik Novak zaželio je svima dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo potpisanim Sporazumom o suradnji Sveučilišta u Zagrebu i MUP-a, dodavši da je ovo prvi tečaj kineskog jezika u Ministarstvu unutarnjih poslova. Ta je suradnja u skladu s trendovima gospodarskog povezivanja Hrvatske i Kine, a policijskim službenicima, primjerice djelatnicima Uprave za posebne poslove sigurnosti, omogućit će osnovnu komunikaciju s kineskim državljanima.

Voditelj Jurak nakon toga je naglasio da je tečaj kineskog jezika koji će se provoditi na Policijskoj akademiji jedinstven program Konfucijeva instituta, s obzirom na to da je prilagođen policijskoj struci. Dodao je kako Kinezi u pravilu ne govore engleski jezik, a u Hrvatsku godišnje dolazi između 200.000 i 300.000 kineskih turista, pa je i ovaj tečaj pokušaj da se olakša komunikacija s njima.

Stranica