Otvoren Tečaj granične policije

Osamnaest polaznika iz policijskih uprava sisačko-moslavačke, karlovačke i zagrebačke prvi je naraštaj koji će biti obučen prema novom programu za obuku granične policije

Na Policijskoj akademiji danas je otvoren Tečaj granične policije, koji će se provoditi prema novom programu, usklađenom sa Zajedničkim temeljnim kurikulumom za osnovno osposobljavanje službenika graničnog i obalnog nadzora u EU-u Agencije za europsku obalnu i graničnu stražu (Frontex). Osamnaest polaznika iz policijskih uprava sisačko-moslavačke, karlovačke i zagrebačke idućih će osam tjedana na Policijskoj akademiji usvajati znanja i vještine potrebne za profesionalno obavljanje poslova granične policije.

„Granična policija ogledalo je države u cjelini, pa je ključno da bude dobro obučena i profesionalna“, rekao je na otvorenju tečaja pomoćnik načelnika Uprave za granicu Gilio Toić Sintić. Upravo su zato Policijska akademija i Uprava za granicu, dodao je, kreirale novi program za obuku granične policije, koji je osmišljen tako da uključuje puno praktičnih vježbi i aktivnog sudjelovanja polaznika. „Možete biti ponosni što ste prvi naraštaj koji će biti obučen prema novom programu, koji je sličan onome po kojem se obučavaju i Frontexove stalne snage“, poručio je pomoćnik Toić Sintić polaznicima pozvavši ih da budu aktivni i ravnopravni sudionici u procesu učenja.

Polaznici prvog tečaja prema novom programu svoj su prvi zadatak već odradili i prije samog dolaska na tečaj, na sustavu e-obrazovanja Policijske akademije, gdje su osvježili osnovna znanja vezana za zakonski okvir postupanja granične policije. Tečaj, naime, prati online kolegij, na kojem polaznici mogu pronaći sve materijale za učenje, kratke kvizove za provjeru znanja te popratne videomaterijale i slično, a putem sustava e-obrazovanja bit će proveden i teorijski dio završnog ispita, kao i evaluacija samog tečaja.

Voditeljica tečaja Ivana Herceg s Policijske akademije polaznicima je objasnila kako ih nakon odrađene samostalne pripreme za tečaj sada očekuje kombinacija teorijske i praktične nastave, na kojoj će usvajati znanja ali i uvježbavati njihovu primjenu, te potom terenska nastava u sklopu koje će obići PAP Pleso i Granični prijelaz Bregana.

No tu obrazovanje polaznika ovog tečaja neće stati, napomenula je nacionalna koordinatorica za obuke granične policije Kristina Ciprić, rekavši kako je namjera Uprave za granicu i Policijske akademije osigurati kontinuirano usavršavanje policijskih službenika granične policije te im modernim praktičnim i dinamičnim obukama olakšati osvježavanje postojećih i usvajanje novih znanja. Pritom se svi novi programi usklađuju sa sektorskim kvalifikacijskim okvirom i Frontexovim zajedničkim temeljnim kurikulumima za obuku granične policije, kako bi obrazovanje naših policijskih službenika bilo potpuno u skladu s europskim i sektorskim standardima.

Pisane vijesti