Otvoren prvi ovogodišnji modul Partnerstva za obrazovanje

Predstavljen je program sedme godine Partnerstva za obrazovanje te je otvoren ured ICITAP-a koji će odsad biti na Policijskoj akademiji

U ponedjeljak 13. svibnja svečano je otvoren program projekta Partnership for Education (Partnerstvo za obrazovanje) za 2019. godinu, koji od 2013. godine zajednički provode Policijska akademija i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj. Otvorenju su prisustvovali savjetnica i zamjenica šefa misije Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj Victoria Taylor i zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, a pozdravni govor u ime načelnika Policijske akademije održala je pomoćnica načelnika za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Mirjana Abramović, naglasivši kako je ovaj program dokaz zajedničke i ozbiljne predanosti u borbi protiv organiziranog i transnacionalnog kriminaliteta te da je značaj razmjene informacija i međunarodne suradnje na operativnoj razini neprocjenjiv za sigurnost.

Partnerstvo za obrazovanje obuhvaća ciljane obuke za policijske službenike iz susjednih zemalja (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije) koje provode američki i hrvatski eksperti, a ovisno o temi obuke kao polaznici uključuju se i predstavnici tužiteljstva navedenih zemalja i drugih relevantnih institucija. Policijska akademija odabrana je kao partner jer ju je američka strana prepoznala kao edukacijskog lidera s odgovarajućim stručnim i infrastrukturnim kapacitetima, a program obuke već sedmu godinu priprema i organizira Nives Dvorski iz Službe za stručno usavršavanje i specijalizaciju uz neprocjenjivu potporu hrvatskih stručnjaka Ravnateljstva policije, koji nesebično dijele svoje znanje i iskustvo.

U proteklih šest godina obrađene su mnoge teme, od procesa pristupanja RH u EU, Schengenskog sporazuma i sustava upravljanja državnom granicom, preko gospodarskog kriminaliteta i financijskih istraga, do rukovođenja i strateškog planiranja na najvišoj rukovodnoj razini, trgovanja i krijumčarenja ljudima, organiziranog kriminaliteta i droga te računalnog kriminaliteta i digitalnih dokaza.

Ove godine planirano je osam modula, najviše dosad, a prvi će se provoditi od 13. do 17. svibnja i obradit će temu istraživanja složenih predmeta. Predavači su iz Ministarstva unutarnjih poslova RH te američke Agencije za suzbijanje droga (DEA), a polaznici policijski službenici koji se bave organiziranim i kibernetičkim kriminalitetom te predstavnik tužiteljstva.

Obuka će upoznati polaznike s formalnim (zakonski, administrativni i tehnički) te neformalnim (policijske i tužiteljske mreže) mehanizmima, kao i procesom donošenja odluka vezanih za strateške i taktičke ciljeve koji su ključni za uspješno upravljanje istraživanjem složenih predmeta. Također će opskrbiti polaznike znanjem i iskustvom za poboljšanje nacionalnih i međunarodnih operacija kroz učinkovitiju međunarodnu suradnju i koordinaciju.

Današnja svečanost bila je dodatno posebna jer je službeno otvoren ured ICITAP-a (International Criminal Investigative Training Assistance Program) koji će odsad biti na Policijskoj akademiji.

Stranica