Otvaranje Tečaja specijalizacije iz protueksplozijske zaštite

Sukladno Planu policijskog obrazovanja Ministarstva unutarnjih poslova za 2021. godinu od 4. listopada 2021. godine do 4. ožujka 2022. godine održava se Tečaj specijalizacije iz protueksplozijske zaštite

Na Policijskoj akademiji 4. listopada 2021. godine započeo je Tečaj specijalizacije iz protueksplozijske zaštite za 22 policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova RH, dva djelatnika MUP-a Županije Zapadnohercegovačke i tri djelatnika Ministarstva obrane RH. 

Sukladno Planu policijskog obrazovanja Ministarstva unutarnjih poslova za 2021. godinu, u Policijskoj akademiji od 4. listopada 2021. godine do 4. ožujka 2022. godine, održava se Tečaj specijalizacije iz protueksplozijske zaštite na kojem će se polaznici osposobiti za samostalno obavljanje poslova i zadataka iz domene protueksplozijske zaštite i protudiverzijskih pregleda te načinima postupanja s formacijskim i improviziranim eksplozivnim sredstvima.
 
Prema Nastavnom planu i programu navedeni Tečaj će biti realiziran kroz 649 sati predavanja, od toga 380 sati teorijske i 269 sati praktične nastave.
 
Nastavnim planom obuhvaćena su područja terorizma, eksplozivnih tvari, minsko eksplozivnih sredstava, streljiva, topničkih, zrakoplovnih i mornaričkih sredstava, osnove KBRN oružja, specijalnih upaljača i mina iznenađenja, improviziranih eksplozivnih naprava, protueksplozijske opreme i uređaja, mjera zaštite od ionizirajućeg zračenja, prve pomoći, komunikacijske kulture i upravljanja stresom, topografije, skladištenja i prijevoza eksplozivnih sredstava i očevida eksplozija.

Program obuhvaća brojne praktične vježbe sa vježbovnim, ali i bojevim sredstvima, čime se simuliraju i stvaraju stvarni uvjeti rada djelatnika na terenu. Isto tako, program je oplemenjen stručnim posjetima i studijskim boravcima u institucijama koje se profesionalno bave aktivnostima koje su usko vezane uz rad i djelovanje službenika protueksplozijske zaštite.
 
Polaznicima Tečaja dostupne su sve informacije vezane za Tečaj, od nastavnih sadržaja, rasporeda predavanja i ispita, obavijesti, materijala i literature predavanja na sustavu e-obrazovanje (https://e-obrazovanje.fkz.hr/).
 
Svečanom otvaranju prisustvovali su Tomislav Vukoja, voditelj Protueksplozijske službe Uprave policije, Miroslav Pejkić, voditelj poslova za protudiverzijsku zaštitu, Službe za osiguranje i zaštitu štićenih objekata Uprave za posebne poslove sigurnosti, pukovnik Darko Banek iz MORH-a te Ilija Jakić, voditelj Službe za stručno usavršavanje i specijalizaciju, koji su se prigodno obratili polaznicima, upoznali polaznike Tečaja sa trenutnom epidemiološkom situacijom i mjerama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i podržali ih u naporima za stjecanje znanja i vještina koji su potrebni za obavljanje poslova protueksplozijske zaštite.
 
Nakon urednog pohađanja nastave i sudjelovanja u svim aktivnostima predviđenim u programu Tečaja te uspješnog polaganja završnog ispita pred Povjerenstvom, polaznici će steći odgovarajuće kompetencije koje su nužne za obavljanje poslova protueksplozijske zaštite.

Pisane vijesti