Osnove taktičke primjene policijskih ovlasti u osiguranju javnog reda i mira

U dvotjednoj obuci na Policijskoj akademiji turski i hrvatski stručnjaci za policijsku taktiku razmijenit će iskustva i najbolje prakse u primjeni policijskih ovlasti te pristupu treningu policijske taktike 

Policijska akademija od 11. do 22. listopada 2021. domaćin je obuke koja se provodi u suradnji s Turskom nacionalnom policijskom akademijom iz Ankare. Cilj je obuke pokazati osnove taktičke primjene policijskih ovlasti u osiguranju javnog reda i mira, a predavači su turski stručnjaci za taktiku Fatih Sevgen, Fatih Akkaya, Haydar Göktebe i Fatih Taşdemir. S hrvatske strane u obuci sudjeluju nastavnici Policijske škole „Josip Jović“, profesori Visoke policijske škole, policijski službenici – instruktori iz Službe za stručno usavršavanje i specijalizaciju Policijske akademije i devet policijskih službenika PU zagrebačke, te će to biti prilika za razmjenu iskustava i najboljih praksi i u primjeni policijskih ovlasti, ali i u pristupu policijskom treningu taktike i samoobrane.

U dva tjedna obuke polaznici će imati mogućnost iz prve ruke sudjelovati u teorijskim i praktičkim predavanjima koji pokrivaju sljedeće teme: uzroci smrti i ozljeda policijskih službenika, razoružanje i sigurnost oružja, korištenje palice, zaustavljanje vozila prema razinama rizika, približavanje zaustavljenom vozilu i pregled zaustavljenog vozila te obrazovne metode i tehnike. Predavači iz Turske demonstrirat će tehnike i vještine korisne prilikom provjere identiteta, uhićenja, kontrole uhićenih osoba, uporabe sredstava za vezivanje, uporabe palice, zaustavljanja vozila u rizičnim situacijama, sigurnosni pregled vozila i vozača te mnoga druga znanja primjenjiva u svakodnevnom radu policijskih službenika.

„Ovakve suradnje dobrodošle su jer se kroz njih uvijek nešto novo vidi, čuje, nauči. U obuci i neformalnim razgovorima s gostima imamo priliku procijeniti gdje smo mi u odnosu na druge i možemo komparirati sigurnosnu problematiku“, objasnio je Davor Kalem, nastavnik Policijske škole „Josip Jović“ i sudionik obuke. „Iako Turska trenutno ima složeniju sigurnosnu situaciju od nas zbog velikog broja migranata i terorističkih prijetnji, tamošnja se policija suočava sa sličnim izazovima kao i naša: prekršajima protiv javnog reda i mira, neposluhom i odbijanjem postupanja po naredbama i upozorenjima policijskih službenika i slično. Jednako tako, i naši su taktički pristupi slični – pristupanje osobi, sigurnosni trokut, verbalna i neverbalna komunikacija gotovo su svagdje istovjetni“, dodao je.

Ova osnovna obuka taktičke primjene policijskih ovlasti trebala bi dobiti svoj nastavak u prosincu, kada je predviđena napredna obuka u primjeni policijskih ovlasti, kako bi se pokazana znanja i vještine u određenom dijelu mogle primijeniti i u daljnjim obukama hrvatskih policijskih službenika.

Obuke su organizirane u sklopu intenziviranja suradnje na temelju Memoranduma o suradnji policijskih akademija Republike Hrvatske i Republike Turske koji su 2019. godine potpisali potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović i turski ministar unutarnjih poslova Süleyman Soylu. Nastavak je to razvijanja, unaprjeđenja i promicanja policijske suradnje u području obuke, profesionalnog i znanstvenog istraživanja te se realizacijom Memoranduma omogućava razmjena predavača, osoblja i studenata dviju akademija.

Policijska akademija će u suradnji s Turskom nacionalnom policijskom akademijom do kraja 2021. godine provesti šest različitih obuka u kojima će sudjelovati hrvatski i turski predstavnici. Predviđeno je kako će u prvoj etapi zajedničke suradnje pet obuka biti u Hrvatskoj, dok je provođenje jedne planirano u Turskoj. Osim obuka vezanih za taktičku primjenu policijskih ovlasti, obradit će se i teme radikalizma i prevencije terorizma kroz dvije obuke u Valbandonu, na kojima će također sudjelovati gosti predavači iz Turske, dok će polaznici obuke biti policijski službenici kriminalističke policije. Jedna od tih obuka – Procesi radikalizacije koji vode do terorizma i mjere prevencije – održava se u Valbandonu od 11. do 15. listopada 2021., te će omogućiti hrvatskim policijskim službenicima da se kroz slučajeve iz prakse koje će im izložiti turski kolege upoznaju s načinima borbe protiv terorizma.

Pisane vijesti