Okrugli stol „Suvremeni izazovi sigurnosti - kako međunarodne intervencije učiniti uspješnijima“

Slika topvijesti/2012/listopad/24_10_000Ft1.jpg

Održan znanstveni okrugli stol na temu „Suvremeni izazovi sigurnosti - kako međunarodne intervencije učiniti uspješnijima“ danas na Policijskoj akademiji

Foto: MUP

„Današnji okrugli stol „Suvremeni izazovi sigurnosti - kako međunarodne intervencije učiniti uspješnijima“ samo je jedna u nizu cjelogodišnjih aktivnosti kojima Republika Hrvatska obilježava 20 godina članstva u Ujedinjenim narodima. Republika Hrvatska, kao jedna mlada suverena europska država, prošla je put od stvarnosti zahvaćene ratnim događanjima, poslije ratnog oporavka, preko punopravnog članstva u NATO-u do praga ulaska u Europsku uniju. Ova slavna prošlost, ali i budućnost pred nama daje nam pravo reći kako je Republika Hrvatska spremna odgovoriti na zahtjevne i složene izazove suvremenog sigurnosnog okružja“, istaknuo je među inim zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković na svečanom otvorenju znanstvenog okruglog stola na temu „Suvremeni izazovi sigurnosti - kako međunarodne intervencije učiniti uspješnijima“ održanom danas, 24. listopada u organizaciji MUP-a i Ravnateljstva policije je na Policijskoj akademiji.

Svečanom otvorenjuovog skupa nazočili su uz zamjenika Tonkovića, Louise Vinton, UN-ova koordinatorica i stalna predstavnica UNDP-a u RH, načelnik Policijske akademije Želimir Radmilović, brojni predstavnici MUP-a kao i Ministarstva obrane, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva gospodarstva, Hrvatske gospodarske komore, zatim uvaženi predstavnici UN-a, OESS-a, Veleposlanstva SAD-a u RH. Kako je okrugli stol upriličen na dan kada se ujedno i obilježava Dan UN-a navedena njegova tematika vezana je uz UN i mirovne misije, međunarodne intervencije te policijske službenike u mirovnim misijama. Prigodnim govorima okupljenima su se tim povodom obratili Evelin Tonković i Louise Vinton te pozdravno u ime domaćina načelnik Policijske akademije Želimir Radmilović.

Obrativši se skupu u ime ministra MUP-a Ranka Ostojića zamjenik Tonković je uvodno u svom obraćanju okupljenima rekao i kako mu je drago što se ova današnja aktivnost organizirana samo dva dana nakon započinjanja sedmog po redu međunarodnog tečaja UN-a za policijske časnike sudionike mirovnih misija u Valbandonu na kojem svoja iskustva dijeli i nova znanja usvaja dvadeset i troje policijskih službenika iz osam zemalja, uključujući i Republiku Hrvatsku.

Naglasio je zamjenik i kako je iskustvo stečeno u Domovinskom ratu, godine profesionalnih obuka i usavršavanja omogućilo policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova aktivnu i važnu ulogu u mirovnim misijama UN-a, EU-a i NATO ISAF-a pojasnivši i poručivši: „ U te smo misije dosad uputili ukupno 146 policijskih službenika: od Gruzije, Cipra, Kosova, Haitija, Istočnog Timora, sve do Afganistana. U ovom se trenutku u navedenim misijama, zajedno s pripadnicima Ministarstva obrane Republike Hrvatske, nalazi se 18 policijskih službenika i 3 policijske službenice. Njima, a i svim policijskih službenicima koji se u budućnosti žele priključiti ovom impozantnom broju policijskih službenika u mirovnim misijama preporučam kao vrijedno stručno štivo knjigu „Policija u ratu, suzbijanje pobunjeništva, terorizma i nasilničkog kriminaliteta“ gospodina Peritta i Bayleya, upravo u izdanju Ministarstva unutarnjih poslova.“

Louise Vinton pak je kazala između ostaloga kako je od osnutka UN sproveo 67 mirovnih operacija na koje je utrošeno 70 bilijuna dolara te da trenutno u svijetu UN provodi 16 mirovnih misija na četiri kontinenta u kojima sudjeluje sto sedamnaest tisuća civilnih i vojnih djelatnika među kojima je i trinaest i pol tisuća policijskih službenika. Govoreći o povijesti, kronologiji provedbi i uspješnim i manje uspješno provedenim mirovnim misijama UN-a koordinatorica Vinton je pohvalila ulogu Hrvatske i njezino sudjelovanje u UN-ovim mirovnim misijama jer je, pojasnila je, Hrvatska u ova dva desetljeća od članstva u UN-u postigla značajnu tranziciju, obzirom da je bila zemlja u kojoj se vodio rat, sama primala mirovnu misiju, a sada sudjeluje aktivno u mirovnim misijama, stvaranju mira u svijetu. Dodala je i kako je Hrvatska zemlja u koju se može imati povjerenja, daje pouzdane i stručne djelatnike u mirovne misije.  

Inače okrugli stol je upriličen i u sklopu projekta publikacije knjige ''Policija u ratu: suzbijanje pobunjeništva, terorizma i nasilničkog kriminaliteta''  autora David H. Bayleya i Robert M. Peritoa.Spomenutu knjigu je predstavio jedan od autora Robert Perito koji je kasnije tijekom okruglog stola održao stručna predavanja uz predavače: Lidiju Werhas, policijsku službenicu Odjela za mirovne misije MUP-a, dr, sc. Deana Savića, predavača na Policijskoj akademiji, Alastaira Livingstona, voditelja Odjela za politička i vojna pitanja u Uredu OESS-a u Tajikistanu i druge. Okrugli stol je moderirao prof. dr. sc. Krunoslav Antoliš.


 



Stranica