Održano prvo natjecanje u policijskom praktičnom streljaštvu

Slika topvijesti/rujan08/streljana_1.jpg
Povodom Dana policije Zapovjedništvo specijalne policije organiziralo je u petak, 26. rujna, na zagrebačkoj streljani „Dotrščina“ po prvi puta natjecanje u policijskom praktičnom streljaštvu prema IPSC (International Practical Shooting Confederation) pravilima, a koje je započelo u 10 sati. IPSC je dinamična natjecateljska i jedna od najpopularnijih i najprogresivnijih disciplina u svijetu, a natjecanje zahtijeva različite vještine kao što su vrlo dobro kretanje, povlačenje oružja iz futrole, gađanje više meta, promjenu spremnika, gađanje iz ležećeg, klečećeg ili stojećeg položaja te gađanje pokretnih meta koje reagiraju prilikom pogodka.

Pedeset i dvoje natjecatelja specijalne i interventne policije iz različitih krajeva Hrvatske natjecalo se u gađanju meta pumpericom i pištoljem. Otvaranju natjecanja prisustvovao je zamjenik glavnog ravnatelja policije Jakob Bukvić, zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Zdravko Janić, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Alen Klabot te njegov zamjenik Zoran Benažić.

- Slična natjecanja održavaju se već dulji niz godina unutar specijalne policije pa smo ga poželjeli organizirati i sa ostalim kolegama iz interventne i temeljne policije. S obzirom na posao policijskih službenika koji ponekad podrazumijeva upotrebu vatrenog oružja odlučili smo se za ovakvo natjecanje zbog dizanja kvalitete rukovanja vatrenim oružjem. Mislim da je ovakvo natjecanje najbolji način za uvježbavanje te se nadam da će se ono od sada redovito održavati povodom Dana policije - rekao je na otvaranju natjecanja zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Zdravko Janić.

Nakon uvodnog govora Zdravka Janića prisutnima se obratio i otvorio natjecanje zamjenik glavnog ravnatelja policije Jakob Bukvić.

- Pozdravljam sve prisutne osobno i u ime glavnog ravnatelja policije. Svi smo u Ravnateljstvu policije upoznati s organizacijom ovog natjecanja te se svi zajedno nadamo da će ono postati tradicionalno povodom Dana policije. Moram priznati da je za prvi put odaziv jako dobar te čestitam svim policijskim službenicima koji su došli iz različitih krajeva Hrvatske. Također čestitam svim prisutnim natjecateljima na hrabrosti i želji da svoje znanje o rukovanju vatrenim oružjem demonstriraju na ovoj streljani te pozdravljam natjecanje jer smatram da će unaprijediti vještine rukovanja vatrenim oružjem. Želim puno uspjeha svima i proglašavam ovo natjecanje otvorenim - tim riječima otvorio je natjecanje Jakob Bukvić.

Zbog kišnog vremena natjecanje je bilo otežano, no to nije spriječilo policijske službenike iz mnogih hrvatskih policijskih jedinica da daju sve od sebe te da pokažu svoju spretnost u rukovanju vatrenim oružjem. Završna svečanost i podjela nagrada i priznanja najboljima te zahvalnica svim sudionicima policijskog natjecanja u praktičnom streljaštvu održana je u Policijskoj akademiji Ministarstva unutarnjih poslova RH u Zagrebu, a prigodne nagrade uručio je zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Zdravko Janić zajedno sa zapovjednikom Antiterorističke jedinice Lučko Alenom Klabotom.

U pojedinačnom natjecanju najuspješniji su bili:
  1. Damir Sladin
  2. Hrvoje Marić
  3. Ognjen Eraković
  4. Golub Tihomir
  5. Zoran Benažić

U ekipnom natjecanju sudjelovalo je trinaest ekipa iz različitih ustrojstvenih jedinica, a prva tri mjesta zauzele su ekipe:

  1. ATJ Lučko
  2. SJP Osijek
  3. IJP Zagreb


Stranica