Održano predavanje polaznicima o hrvatskoj povijesti 20. stoljeća

U sklopu provedbe kurikuluma Domovinskog odgoja održano je predavanje iz hrvatske povijesti 20. stoljeća

U Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ u prostorijama Policijske škole „Josip Jović“  u petak 9. veljače, u 11,30 sati za 120 polaznica/ka Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih P 19, održano je predavanje na temu: „Užasi totalitarnih režima“.

Na početku moderator tribine policijski službenik-nastavnik stručnih predmeta Zdravko Valenta, pozvao je prisutne da minutom šutnje odaju počast za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje i domoljube.

Gost predavač prof. dr. sc. Miroslav Akmadža ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest, polaznicima je kroz lik i djelo bl. Alojzija Stepinca približio užase totalitarnih diktatura u Europi u 20. stoljeću.

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima-nacizma, fašizma i komunizma, poznat i kao Dan crne vrpce u većini članica EU obilježava se 27. siječnja, a Hrvatska je za obilježavanje Dana crne vrpce odredila 23. kolovoza, što je većini polaznika bila nepoznanica.

Primarni cilj ovakvih tribina i predavanja da polaznici bolje razumiju okolnosti u kojima je živio Hrvatski narod u 20. stoljeću, početke Domovinskog rata, ulogu policije u početku Domovinskog rata, odnosno ulogu branitelja, kako bi znali još više cijenite što danas baštinimo žrtvom naših branitelja (slobodu i demokraciju).

Domovinski rat, doduše uz strahovitu cijenu, vratio je povijesni hrvatski identitet koji je postojao prije nacizma i komunizma. Također trebate htjeti i znati sačuvati današnju slobodu i sve vrijednosti demokratskog društva, služeći građanima gradeći slogan "Sigurnost i povjerenje".

Prof. Akmadža početkom Domovinskog rata zapošljava se u MUP-u RH, u Zagrebu, te aktivno sudjeluje u Domovinskom ratu, za što je odlikovan s nekoliko visokih odličja predsjednika Republike Hrvatske. Između ostalog bio je načelnik Policijske škole, načelnik Policijske akademije, načelnik PU sisačko-moslovačke i PU karlovačke.
Bio je voditelj i znanstveno-istraživačkoga projekta “Demokratski pokret, velikosrpska agresija i Domovinski rat u istočnoj Hrvatskoj”.

Doktorirao je na temu “Oduzimanje imovine Katoličkoj crkvi od 1945. do 1966. i crkveno državni odnosi. - Primjer Zagrebačke nadbiskupije”.
Suradnik je na znanstvenom projektu Hrvatske zaklade za znanost: “Rat, žrtve, nasilje i granice slobode u hrvatskoj povijesti 20. stoljeća”.

Svoj znanstveno-istraživački rad uglavnom je posvetio problematici hrvatske povijesti u 20. stoljeću, s posebnim osvrtom na crkveno-državne odnose, o čemu je objavio sedamnaest znanstvenih knjiga i brojne znanstvene radove u zemlji i inozemstvu.
Suautor je dva srednjoškolska (4. razred gimnazije i 2. razred tehničkih škola) i jednog osnovnoškolskog (7. razred) udžbenika povijesti.

 

Pisane vijesti