Održana završna vježba petog modula Partnership for Education

Slika /02_vijesti/2018/pfe.jpg

Cilj završne vježbe je praktična primjena svih stečenih znanja u okviru četiri ranije održana modula ove godine, a polaznici su policijski službenici i predstavnici državnog odvjetništva zemalja iz regije

Na Policijskoj akademiji u Zagrebu od 24. rujna održava se završna vježba petog modula programa Partnership for Education, zajedničkog projekta Veleposlanstva Sjedinjenih Američki Država u Republici Hrvatskoj, Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci (ICITAP) i Ministarstva unutarnjih poslova.
Cilj završne vježbe je praktična primjena svih stečenih znanja u okviru četiri ranije održana modula ove godine, a polaznici su policijski službenici i predstavnici državnog odvjetništva zemalja iz regije.
Dio četvrtog dana vježbe danas, 27. rujna, pratio je i veleposlanik SAD-a u Zagrebu Nj. E. William Robert Kohorst sa suradnicima, državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras, pomoćnica načelnika Uprave kriminalističke policije Sonja Raguž i pomoćnica načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Iva Balgač.
Veleposlanik SAD-a Kohorst je rekao kako mu je zadovoljstvo biti na Policijskoj akademiji te da daje potporu Hrvatskoj i zemljama koje sudjeluju u ovom programu na jačanju suradnje, razmjene podataka, kako bi osigurale jedinstvenu mrežu policija i tužitelja u borbi protiv organiziranog transnacionalnog kriminaliteta i terorizma.
- Ovo je mali korak na dugom putu trajne suradnje agencija za provođenje zakona iz Hrvatske i regije, ali i suradnje na međunarodnoj razini – rekao je Nj. E. William Robert Kohorst i zaključio kako se nada da će se svi vratiti na svoje poslove s više znanja i novim kontaktima s kojima će surađivati u budućnosti.
U današnjoj završnoj vježbi prikazan je tajni nadzor i uhićenje osumnjičenih osoba na graničnom prijelazu i hotelskoj sobi te oduzimanje dokumenata, mobitela i informatičke opreme kao i njihovo vještačenje, pretraga i analiza. Vježba se nastavlja predstavljanjem prikupljenih dokaza timu državnih odvjetnika.
Peti modul Partnershipa for Education završit će sutra, 28. rujna, evaluacijom i svečanom dodjelom certifikata.
Program Partnership for Education provodi se od 2013. godine s ciljem jačanja regionalne policijske i državnoodvjetničke suradnje, koristeći hrvatska iskustva u ispunjavanju kriterija za pristupanje Europskoj uniji. Isto tako, programom se želi poboljšati razmjena informacija i iskustava te pokrenuti regionalnu mrežu stručnjaka iz zemalja jugoistočne Europe: Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Ove ciljane obuke za stručnjake iz sedam zemalja regije do sada su rezultirale identificiranjem značajnog broja osoba koje se bave organiziranim kriminalom i terorizmom te je realiziran veliki broj uhićenja i zapljena droga što je doprinijelo većoj sigurnosti u cijeloj regiji. Do sada je provedeno 30-tak obuka za više od 600 stručnjaka što je zasigurno unaprijedio operativnu suradnju. Ove godine, uz studijsko putovanje u Sjedinjene Američke Države, održani su moduli o specijalnim istražnim tehnikama, otkrivanju krivotvorenih dokumenata i poznavanju lica te istraživanju interneta i nezakonitog trgovanja virtualnim novcem, a trenutno su u izradi moduli za iduću godinu.

Stranica