Održana završna vježba Partnerstva za obrazovanje o financijskim istragama, korupciji i kibernetičkom kriminalitetu

U prosincu 2019. održat će se još jedan, osmi modul Partnerstva za obrazovanje "Pedagoško instruktivni tečaj"

Završnom petodnevnom vježbom u Policijskoj akademiji objedinjeni su moduli ovogodišnjeg projekta Partnerstvo za obrazovanje, na temu financijskih istraga, korupcije u javnom sektoru i kibernetičkog kriminaliteta.

Simulirano je kriminalističko istraživanje zločinačkog udruženja čiji su akteri državljani svih zemalja sudionica projekta. Pozitivan ishod vježbe rezultat je razmijene znanja i iskustva na prethodnim modulima te međunarodna suradnja.
 
Vježba je bila izazov kako za polaznike tako i za moderatore - policijske službenike Uprave kriminalističke policije i PU zagrebačke - Igora Koščaka, Slavena Borasa, Marka Vrkljana, Ive Viskovića i Miroslava Ovanina koji su koristeći dugogodišnje iskustvo u operativnom radu i međunarodnim kriminalističkim istraživanjima, uz pomoć ICITAP-a osmislili scenarij vježbe, predvidjeli moguće situacije, usmjeravali kriminalističko istraživanje, koristeći tehnike i metode koje se koriste u istraživanju kibernetičkog kriminaliteta, ka pozitivnom ishodu.

Vježba je rezultirala otkrivanjem i procesuiranjem zločinačkog udruženja koje je činilo kaznena djela iz domene gospodarskog i kibernetičkog kriminaliteta, spriječena su daljnja činjenja i veća šteta te je financijskim istragama oduzeta imovinska korist stečena kaznenim djelima.  

Zaključak vježbe je da o brzoj i kvalitetnoj razmjeni informacija, poznavanju legislative (nacionalne i međunarodne) ovisi uspješnost ovakvih, vrlo izvjesnih, kriminalističkih istraživanja.           

Stranica