Održana vježba službenih pasa kod Krka i Cresa

Slika topvijesti/listopad/psi_vjezba.jpg

Danas, 10. listopada, održana je vježba službenih pasa u sklopu Tečaja za obuku vodiča i dresuru službenih pasa za detekciju eksploziva i droga. Vježba je održana na trajektu na liniji Merag – Valbiska i Valbiska Merag.

Danas, 10. listopada, održana je vježba službenih pasa u sklopu Tečaja za obuku vodiča i dresuru službenih pasa za detekciju eksploziva i droga. Vježba je održana na trajektu na liniji Merag – Valbiska i Valbiska Merag. Načelnik Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Branislav Bole istaknuo je kako je cilj vježbe privikavanje pasa na uvjete vožnje brodovima te pretraga brodova. Cjelokupna vježba traje sedam dana, a na trajektu je prikazana vježba pronalaženja droge i eksplozivnih sredstava te sumnjivih predmeta na vozilima i u restoranu trajekta. U vježbi sudjeluje dvanaest pasa i njihovih vodiča: šest pasa za detekciju eksploziva i šest za detekciju droga. Prema riječima gospodina Bolea, psi su do dosada obučavani četiri i pol mjeseca, a tijekom te obuke usvojili su mirise svih najučestalijih droga, eksploziva i amfitamina ( kao što je ekstazi ). Treba naglasiti da su psi, što se tiče usvajanja mirisa eksplozivnih sredstava, izvanredno usvojili mirise svih vrsta bombi.
Cjelokupna obuka službenih pasa i njihovih vodiča traje šest mjeseci nakon čega vodiči i njihovi psi dobivaju licencu za rad. Prvi miris koji pas usvaja je miris marihuane nakon čega se prelazi na ostale medije rada, a to su vozila, otvoreni i zatvoreni prostori te sportske dvorane. Pse se po usvajanju prvog mirisa uvježbava za usvajanje drugih mirisa i to u prostorima u kojima se često nalazi nekoliko različitih vrsta mirisa ( kao što su primjerice kotlovnice ).

Današnju vježbu psi su prvi put izveli u drugim klimatskim uvjetima, a na taj ih se način obučava kako djelovati u različitim okolnostima i različitim vremenskim uvjetima, kao što su brod i čamac u uvjetima jakog vjetra i bure.

Današnja vježba pobudila je veliko zanimanje svih putnika na navedenoj brodskoj liniji, pri čemu su mnogi putnici pokazali velik interes za obuku pasa i njihovo buduće djelovanje.

Važno je naglasiti da u Republici Hrvatskoj u sklopu MUP-a djeluju 74 radna psa, a ovih dvanaest pripada skupini od ukupno dvadeset novih radnih pasa, dok ostalih osam radnih pasa prolazi obuku zaštitno-tragačkih pasa u Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa na Policijskoj akademiji.


Stranica