Održana tribina na temu „Operacija Gusar“ - VRO Maslenica

Gost tribine predavač Ante Šoljić približio je značaj oslobodilačke operacije Oružanih snaga Republike Hrvatske i pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske

U Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ u prostorijama Policijske škole „Josip Jović“  u ponedjeljak 23. siječnja s početkom u 19 sati za polaznice/ke Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih P 18, održana je tribina povodom obilježavanja 30 godina vojno-redarstvene Operacije Maslenica.

Kao gost predavač Ante Šoljić približio je značaj oslobodilačke operacije Oružanih snaga Republike Hrvatske i pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, protiv vojnih snaga Republike Srpske Krajine koje su u zaleđu Zadra do tada držale okupiranim područje koje je prekidalo kopnenu komunikaciju Dalmacije s ostalim područjem pod kontrolom legitimnih vlasti Republike Hrvatske.

Vojna akcija je provedena od 22. do 27. siječnja 1993. godine. Spominje se da je započela 22. siječnja 1993. godine u šest sati ujutro i da je završila za 72 sata. Također se spominje početak 6. siječnja 1993. godine kao vrijeme pripreme.

Povijest je učiteljica života, a onaj tko povijest ne pozna osuđen je da je ponavlja.

Predavač Ante Šoljić diplomirani je kriminalist, nekadašnji ratni zapovjednik Sektora specijalne policije MUP-a RH. Svoju policijsku karijeru započeo je pristupanjem tečaju Prvi hrvatski redarstvenik 5. kolovoza 1990. godine da bi odmah po završetku temeljne obuke  pristupio u ATJ Lučko. U operaciji proboja za Topusko, u kolovozu 1991. godine je ranjen. Također je odlikovan brojnim odličjima. Danas je menadžer u  realnom sektoru, ujedno član Odbora za obranu u Hrvatskom saboru. Suosnivač je Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Važno je napomenuti da je u akciji Maslenica poginulo 127 hrvatskih branitelja, te je u uvodnom dijelu tribine odana počast minutom šutnje za poginule branitelje u Operaciji Maslenica, kao i za sve druge poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje.

Predavanje je ostavilo snažan dojam na polaznike, pored predavanja prikazane su im i fotografije sa surovog Velebita. Održavanjem ovakvih tribina o Domovinskom ratu uz nazočnost sudionika događaja ima za cilj podignuti  svijest, osjećaj pripadnosti i domoljublja kod budućih policajaca.

Moderator navedene tribine bio je policijski službenik-nastavnik stručnih predmeta Zdravko Valenta, kojem su u organizaciji navedene tribine punu podršku pružili Služba za nakladničko-knjižničnu djelatnost i Muzej Policije, kao i policijski službenici za organizaciju i nadzor rada obrazovne skupine. Dok su uz polaznike/ce na tribini nazočili policijski službenici za organizaciju i nadzor rada obrazovne skupine, kao i policijski službenici - nastavnici stručnih predmeta Franjo Orak i Nenad Vitanovski, s pomoćnicom načelnika Policijske škole za nastavu Irenom Jurišić.

Pisane vijesti