Održana prva zajednička akcija MUP-a i Zaklade Ana Rukavina

Slika topvijesti/svibanj/krv1.JPG
Danas je u prostorijama Specijalne policije na Policijskoj akademiji započela prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi za tipizaciju od strane djelatnika MUP-a RH, koja je rezultat dogovorene suradnje između Ministarstva unutarnjih poslova i Zaklade Ana Rukavina. Ovakve akcije dobrovoljnog darivanja uzoraka krvi za HLA tipizaciju u svrhu određivanja tkivnih antigena krvotvornih matičnih stanica i ulazak u Registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži, imaju za cilj cilj pomoć oboljelima od leukemije i limfoma.

U samo prvih sat vremena trajanja akcije krv je dalo 50-ak pripadnika Specijalne i Interventne policije, te predstavnici Kabineta ministra i Ravnateljstva policije MUP-a RH. Tijekom trajanja akcije održana je konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali načelnik kabineta ministra Dražen Krtanjek, Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade i doc.dr.sc. Mirando Mrsić, medicinski direktor Zaklade.

Gospođa Rukavina zahvalila se Ministarstvu unutarnjih poslova na odazivu i suradnji, te posebno ministru Kirinu, naglašavajući da je ministar Kirin već upisan u Registar, obzirom da je bio jedan od prvih koji su dobrovoljno dali krv tijekom održavanja akcije u gradu Virovitici. Govoreći o postignućima Zaklade, gđa Rukavina rekla je da im je cilj do kraja godine dosegnuti brojku od 40.000 dobrovoljnih darivatelja koštane srži.

Medicinski direktor Zaklade, dr. Mirando Mrsić rekao je da je Zaklada u samo šest mjeseci ostvarila izuzetne rezultate, sa 154 darivatelja koliko ih je bilo na samom početku, ta brojka se povećala na 23.000 darivatelja, čime je Hrvatski registar postao prepoznat u svijetu. Ova akcija koja je pokrenuta Aninim pismom, izuzetno je značajna za Hrvatsku. Suradnja s Ministarstvom unutarnjih poslova RH, također je jedna od posebnosti. Naime, niti u jednoj zemlji u svijetu nije ostvarena suradnja s policijom. Pokrenuvši suradnju s policijom, koju mi smatramo jednim od najvažnijih stupova društva, napravili smo veliki iskorak. Zahvaljujem svima koji su se odazvali današnjoj akciji, posebno pripadnicima Specijalne policije i Interventne policije i vjerujem da ćemo i u drugim djelovima Ministarstva unutarnjih poslova organizirati ovako uspješne akcije.

Načelnik kabineta ministra Dražen Krtanjek istaknuo je da će se sukladno dogovorenoj suradnji akcije provoditi po svim Policijskim upravama i postajama na teritoriju Republike Hrvatske a planira se i organiziranje velike zajedničke akcije na Dan policije 29. rujna na Jarunu. Ne čudi što je odaziv pripadnika Specijalne policiji bio tako velik obzirom da su to ljudi koji svakodnevno pomažu građanima u različitim situacijama. Još jednom ističem svoje zadovoljstvo postignutom suradnjom i zahvaljujem predstavnicima Zaklade što su pružili priliku Ministarstvu unutarnjih poslova da pokažemo ono što jesmo i što radimo svaki dan – istaknuo je načelnik Krtanjek.

Već sljedećeg mjeseca u suradnji Zaklade i MUP-a RH bit će provedena ovakva akcija u jednoj od Policijskih uprava središnje Hrvatske.


Stranica