Održana prva pilot obuka Erasmus+ projekta FIRST-TAC

Policijski službenici iz Bosne i Hercegovine, Litve, Poljske i Hrvatske tijekom proteklih pet dana zajedno učili, vježbali i razmjenjivali iskustva vezana za uporabu sredstava prisile i taktičku medicinu

Od 6. do 10. svibnja 2024. na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ održana je prva pilot obuka u sklopu Erasmus+ projekta Development of Joint Curriculum for First Responders on the Use of Force and First Aid Tactical Procedures (FIRST-TAC).

Riječ je o projektu koji od rujna 2023. godine Ministarstvo unutarnjih poslova RH kao nositelj provodi sa svojim partnerima Agencijom za školovanje i stručno usavršavanje kadrova iz Mostara, Litavskom policijskom školom i Policijskom školom u Slupsku.

Osnovni je cilj projekta vrijednog 250.000 eura zajednički izraditi program usavršavanja policijskih službenika u području taktika i tehnika primjene sredstava prisile te taktičke medicine, a krajnji je cilj poboljšati i standardizirati postupanje službenika temeljne policije kod primjene sredstava prisile i pružanja prve pomoći kroz razmjenu iskustava i najboljih praksi te usklađivanje nacionalnih programa partnerskih zemalja.

Tijekom proteklih osam mjeseci stručnjaci iz partnerskih institucija sastali su se u dva online i četiri sastanka uživo, tijekom kojih su izradili sveobuhvatni paket obuke koji uključuje program, detaljne pripreme za izvođenje nastave, opise složenih vježbi i rubrike za procjenu uspješnosti te materijale za učenje za polaznike.

Program obuke sastoji se od dva dijela - samostalnog online učenja za koje je potrebno izdvojiti približno osam sati te praktične petodnevne obuke uživo. Polaznici time imaju prigodu osvježiti i usavršiti svoja teorijska znanja prije dolaska na praktični dio obuke - i to proučavajući na sustavu e-obrazovanja Policijske akademije materijale pripremljene za njih te provjeravajući svoje razumijevanje tih materijala kroz niz kratkih kvizova.

Prva pilot obuka prigoda je da se izrađeni program i nastavni materijal testiraju i dorade kako bi što bolje odgovarali potrebama i ostvarili krajnji cilj - osigurali dobro obučenog i spremnog policijskog službenika.

Instruktori na pilot obuci isti su oni stručnjaci koji su sudjelovali u razvoju programa, dok su kao polaznici pozvani regionalni instruktori iz zemalja partnera, po šest iz svake, koji će program u budućnosti moći implementirati u svojim upravama. Time projekt širi svoj doseg, omogućujući uključivanje stručnjaka iz svih dijelova zemalja partnera te njihovo aktivno sudjelovanje u razvoju konačnog paketa obuke.

Na otvorenju obuke sudionicima su se obratili načelnik Policijske akademije Josip Ćelić i njegova zamjenica Mirjana Abramović, istaknuvši kako su, bez obzira na različite nacionalne zakonske okvire, osnovna načela policijskih ovlasti u svim zemljama jednaka te su ovakvi projekti idealna prigoda za razmjenu iskustava i unaprjeđivanje svakodnevnih praksi. „Ministarstvo unutarnjih poslova u ovaj je projekt uključilo svoje najbolje, visokomotivirane stručnjake. Siguran sam da su i ostale partnerske institucije učinile isto te da su među vama brojni vrsni stručnjaci. Iskoristite to, učite jedni od drugih i umrežite se“, poručio je načelnik Ćelić.

Osim netom provedene prve pilot obuke, planirane su još tri - u svakoj partnerskoj instituciji po jedna - a iduća će se održati od 10. do 14. lipnja u Litavskoj policijskoj školi, gdje će nova 24 polaznika biti u prilici testirati program i razmijeniti svoja iskustva.

Pisane vijesti