​Održana prva online obrana završnog rada

Stručni specijalist kriminalistike Mario Držaić prvi je koji je svoj stručni naziv stekao uspješnom obranom završnog rada na daljinu 

U e-učionici Policijske akademije danas 13. svibnja u 10 sati započela je prva online obrana završnog rada na specijalističkom diplomskom studiju Kriminalistike Visoke policijske škole u Zagrebu. Pred tročlanim Povjerenstvom stručni naziv stručni specijalist kriminalistike stekao je Mario Držaić, koji je uspješno obranio završni rad na temu „Viktimizacija djece u odgojnim domovima“, pod mentorstvom dr. sc. Davorke Martinjak, profesorice visoke škole.

U radu su prikazani rezultati istraživanja koje je imalo za cilj stjecanje uvida u obilježja viktimizacije korisnika Odgojnog doma Ivanec, utvrditi čimbenike koji doprinose viktimizaciji korisnika tog odgojnog doma tijekom njihovog boravka u instituciji, te doći do spoznaja koje bi doprinijele učinkovitijem radu policije. Za potrebe ovog istraživanja sastavljen je upitnik, te je provedeno anketiranje korisnika odgojnog doma. Dobiveni rezultati temelj su za izradu praktičnih smjernica koje će doprinijeti uspješnijem provođenju kriminalističkih istraživanja u smislu otkrivanja kažnjivih radnji počinjenih na štetu korisnika, utvrđivanja počinitelja, prikupljanja dokaza te prevenciji ove problematike.

Mario Držaić odgovarao je na pitanja mentorice Martinjak, predsjednika Povjerenstva za ocjenu i obranu završnog rada dr. sc. Krunoslava Borovca, kao i članice Povjerenstva mr. sc. Renate Odeljan iz svog doma u Žarovnici, mjestu pokraj Lepoglave. 

Profesorica Davorka Martinjak je istaknula kako je završni rad uvijek veliki izazov za studente, posebno ako se radi o radu koji uključuje znanstveno istraživanje kao što je bio rad studenta Maria Držaića.
- Iznimno mi je drago da smo takvim vrijednim radom započeli primjenu novog modernog koncepta obrane završnih radova na VPŠ. Sigurna sam da ćemo s našim studentima nastaviti pratiti trendove izvrsnosti kojima ćemo unaprijediti policijsku struku i sigurnost građana – zaključila je Martinjak.

Dekan Visoke policijske škole Krunoslav Borovec je rekao kako su ovaj rad i rezultati istraživanja zanimljivi, osim za policijske službenike i za djelatnike odgojnog doma u Ivancu. Istaknuo je kako je ovo prva obrana završnog rada na daljinu, što nije utjecalo na kvalitetu obrane i prezentaciju kolege Držaića.

Svečanost obrane završnog rada pratili su i predstavnici javnosti koji su se ranije prijavili preko sustava e-obrazovanja. Obranu je iz svog ureda pratio i načelnik Policijske akademije Dubravko Novak koji je čestitao novom stručnom specijalistu kriminalistike Mariju Držaiću na stečenom stručnom zvanju.
- Vi ste prvi student na Visokoj policijskoj školi koji je obranio rad online i otvorio vrata svima drugima – rekao je načelnik Novak i zaželio puno uspjeha u radu kolegi Držaiću, policijskom službeniku Policijske uprave varaždinske. 

Obrana je održana putem sustava e-obrazovanja Policijske akademije na temelju Odluke o provedbi obrana završnih radova na daljinu koju je na sjednici 29. travnja donijelo Stručno vijeće Visoke policijske škole, a primjenjuje se za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19.

Nastava za redovne i izvanredne studente u ljetnom semestru ove akademske godine, zbog epidemiološke situacije, održava se online preko sustava učenja na daljinu Policijske akademije e-obrazovanje. Studenti, koji su većinom zaposlenici operativnih službi Ministarstva unutarnjih poslova, uz svoj posao, redovito ispunjavaju obveze na studiju. Tako se usprkos pandemiji širenja novog koronavirusa nastava odvija regularno i kvalitetno, dok će se odluka o načinu održavanja ispitnih rokova u ljetnom roku donijeti na sljedećoj sjednici Stručnog vijeća, ovisno o epidemiološkoj situaciji. Iako je u zagrebačkom potresu u ožujku prostor Visoke policijske škole znatno oštećen te ga očekuje obnova, nastava iduće akademske godine odvijat će se u prostoru Policijske škole „Josip Jović“ i drugim prostorima Policijske akademije.    

Stranica