Održana međunarodna znanstveno-stručna konferencija VIII. Istraživački dani Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti

Na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ 30. studenog 2023. godine održani VIII. Istraživački dani Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti pod nazivom „Izazovi i prilike za uspješne koncepte policijskog rada“

Državna tajnica doc. dr. sc. Irena Petrijevčanin prigodnim se riječima obratila prisutnima ističući važnost znanstveno-istraživačke djelatnosti i njezinu integraciju s policijskom praksom te je svečano otvorila konferenciju. U svom uvodnom obraćanju dekan Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti, izv. prof. dr. sc. Ante Orlović, istaknuo je da predstavljanje relevantnih znanstvenih istraživanja o temama vezanima uz kriminalistiku, javnu sigurnost i društvo, potvrđuje da policija, osim što može biti uspješna u raznim segmentima poslova koje provodi, može biti konkurentna i po svojem znanstveno-istraživačkom radu.

Konferencija je bila posvećena suvremenim sigurnosnim izazovima s ciljem okupljanja stručnjaka iz različitih znanstveno-stručnih područja koji se bave pojedinim aspektima sigurnosti. U sklopu konferencije je prezentirano 16 znanstvenih i stručnih radova, sudjelovalo je više od 30 autora iz različitih institucija, najviše iz Ministarstva unutarnjih poslova, te brojni zainteresirani sudionici. Ovogodišnja konferencija održana je nakon trogodišnje pauze, prvi puta nakon 2020. godine.

Interes za Konferenciju je bio iznimno velik te su u izlaganjima u tri različita panela, u akademskom i stručnom okruženju, predstavljena nova praktična znanja i iskustva, znanstveno-istraživački rezultati, prijedlozi vezani uz određena sigurnosna pitanja što je potaknulo raspravu i razmjenu mišljenja sudionika Konferencije.

Konferencija je otvorena temom o menadžmentu ljudskih potencijala u policiji u kojoj se analizirao sustav ocjenjivanja rada u policiji s ciljem promjena usmjerenih k većoj razini motiviranosti i zadovoljstva policijskih službenika. Uslijedio je prikaz istraživanja o faktorima rizika za recidivizam nasilja u obitelji u kojem se pokušalo identificirati čimbenike na koje bi policija mogla preventivno djelovati. U radu o dužnosti čuvanja podataka prikupljenih posebnim dokaznim radnjama analizirana je problematika povezana s učestalim objavljivanjem transkripata tajno snimljenih razgovora u medijima.

Iz kriminalistike su predstavljene teme o broju barutnih čestica iz streljiva vatrenog oružja u službenim policijskim vozilima te njihovom utjecaju na kontaminaciju osoba koje se u njima prevoze; o metodama vještačenja polimernih osobnih isprava te o konoplji i njenim proizvodima. Dio istraživanja i radova se odnosio na tjelesnu pripremu odnosno na metrijske karakteristike tjelesne koordinacije i utjecaj treninga na motoričke sposobnosti. Predstavljeni su i podaci iz SWOT analize organizacije i funkcioniranja policijske postaje, tema o profesionalnom razvoju nastavnika policijskih programa, te rad o nazočnosti svjedoka tijekom pretrage doma kojim su otvorena nova pitanja o opravdanosti takvog pravila u našem zakonodavstvu.

Kroz analitički pristup obrađene su teme u radovima o dezinformacijama u digitalno doba, djelovanju bivših boraca ISIL-a, analizi profesionalizacije policije u susjednoj državi, suzbijanju organiziranog kriminala u nekim poredbenim sustavima te o uspješnosti preventivnih programa suradnje policije s građanima u nekim policijskim upravama.

Svi radovi s Konferencije će biti objavljeni u Zborniku radova Istraživačkih dana kriminalistike i javne sigurnosti, a radovi iz Zbornika će biti javno dostupni na različitim znanstveno-istraživačkim platformama u digitalnom obliku.

Pisane vijesti