Održan webinar „Pametno upravljanje procesima, etikom i tehnologijom za urbanu sigurnost“

U organizaciji Policijske akademije, Visoke policijske škole i Instituta za sigurnosne politike, 13. lipnja 2022. godine održan je online seminar „Pametno upravljanje procesima, etikom i tehnologijom za urbanu sigurnost - Iz perspektive međunarodnog EU Obzor 2020 projekta IMPETUS“

Webinar je organiziran s ciljem upoznavanja stručnog i rukovodećeg kadra Ministarstva unutarnjih poslova s europskim trendovima u polju sigurnosti i tehnologija na razini istraživanja i inovacija, s posebnim naglaskom na predstavljanje aktualnog projekta IMPETUS. Cilj projekta IMPETUS je pružanje novih tehnoloških rješenja u polju sigurnosti javnih prostora zainteresiranim gradskim vlastima koristeći se podacima prikupljenim iz mreže kamera, senzora za mjerenje parametara okoliša i višestruko međusobno povezanih metoda umjetne inteligencije koje kontroliraju ključnu infrastrukturu pametnoga grada. Institut za sigurnosne politike predstavio je provedbu i rezultate istraživanja javnog mnijenja na temu etičkih pitanja vezanih za korištenje tehnologija pametnih gradova u polju sigurnosti javnih prostora provedenih u Osłu, Padovi, Madridu, Bukureštu i Zagrebu.

Visoka policijska škola je, prateći moderne tehnologije i uvažavajući zaštitu osobnih podataka, u suradnji s Institutom za sigurnosne politike, te uz podršku Ravnateljstva policije, organizirala održavanje webinara o ovoj aktualnoj temi na kojoj su sudjelovali načelnici i zamjenici načelnika policijskih uprava te ostali zainteresirani rukovoditelji i stručnjaci. Profesor Visoke policijske škole, izv. prof. dr. sc. Krunoslav Antoliš, održao je predavanje na temu Pametnih gradova i digitalnih dokaza, a rezultate projekta su izložili Krunoslav Katić s Instituta za sigurnosne politike, Jelena Radošević, suradnica na projektu, te izv. prof. dr. sc. Mišo Mudrić s Pravnog fakulteta u Zagrebu.
 

Pisane vijesti