Održan seminar za policijske službenike za nezakonite migracije

Slika /02_vijesti/2022/10 mjesec/20221012_153043.jpg

Dodatne edukacije za policijske službenike granične policije

U organizaciji Uprave za granicu i Policijske akademije u utorak i srijedu, 11. i 12. listopada 2022. godine u Mariji Bistrici, održan je seminar ''Dodatne edukacije za policijske službenike graniče policije“, s ciljem stručnog usavršavanja policijskih službenika linije rada nezakonitih migracije.

Na seminaru su sudjelovali policijski službenici koji poslove nezakonitih migracija i povratka obavljaju u sjedištima policijskih uprava te prihvatnim centrima za strance. 

Seminar je otvorila Ivana Herceg, voditeljica seminara s nekoliko riječi osvrnula se na cilj i sadržaj seminara, a koji se provodi temeljem odobrenog sporazuma za provedbu projekta EU koji je odobren Upravi za granicu u okviru Fonda za azil, migracije i integraciju.  

Uz neizbježnu teorijsku podlogu, seminar je zamišljen i realiziran kroz praktične primjere obavljanja poslova nezakonitih migracija koje su prezentirali Zvonimir Vrbljanin, voditelj Službe za nezakonite migracije Uprave za granicu, Franjo Ileković policijski službenik za nezakonite migracije u Upravi za granicu, Kristina Duvnjak, policijska službenica za nezakonite migracije u Upravi za granicu i Gordana Valenta, policijska službenica za nezakonite migracije u Upravi za granicu i projektna asistentica za EMN – Europska migracijska mreža i MCP – kontakt točka za Europske migracijske mreže, te Denis Kukec, pomoćnik voditelja Službe za susjedne zemlje.

Sudionici seminara su tijekom predavanja mogli proširiti svoja znanja novim spoznajama vezanim za Europsku integracijsku mrežu, zakonodavnim okvirima o postupanju prema strancima, o utvrđivanju identiteta, o okolnostima prelaska državne granice, nezakonitom boravku, donošenju odluke u vezi povratka, Protokolu prema djeci bez pratnje, readmisiji, prisilnom udaljenju, monitoringu prisilnih udaljenja, uspostavi Entry/Exit (EES) sustava u Republici Hrvatskoj, uspostavi europskog sustava za informacije o putovanjima i odobravanju putovanja (ETIAS), besplatnoj pravnoj pomoći u postupku povratka, uzimanju otisaka prstiju za EURODAC te korištenju prevoditelja u postupku povratka stranaca.

Ovim dvodnevnim seminarom policijskim službenicima za nezakonite migracije omogućeno je osvježavanje i proširivanje znanja, s krajnjim ciljem poboljšanja kvalitete rada poslova koje svakodnevno obavljaju.

Stranica