Održan sastanak predstavnika MUP-a i Hrvatskog lovačkog saveza

Razmotrena je izrada programa osposobljavanja referenata i policijskih službenika radi unapređivanja postupka registracije i pregleda oružja  

Na Policijskoj akademiji jučer, 8. lipnja održan je sastanak predstavnika MUP-a i Hrvatskog lovačkog saveza (HLS) na kojem je razmotreno unapređivanje postupka registracije i pregleda oružja.

Načelnik Policijske akademije Josip Ćelić objasnio je kako je sastanak rezultat rada povjerenstva MUP-a, koje na inicijativu Hrvatskog lovačkog saveza djeluje već godinu dana. HLS je, naime, ukazao na probleme koje je donijela legalizacija oružja, što je Ministarstvo unutarnjih poslova potaknulo da razmotri situaciju. Uočeno je da postupak registracije u pojedinim upravama traje neopravdano dugo, što izaziva nezadovoljstvo lovaca, ali i da unutar sustava ima puškara koji nisu adekvatno obučeni i osposobljeni za pregled oružja.

- Za sustav je ključno - napomenuo je načelnik Ćelić - imati kvalitetne, školovane i kompetentne puškare i referente, kako bi se postupak registracije optimizirao i ubrzao te učinio sigurnijim. Dodao je kako unutar sustava imamo eksperte koji bi mogli sudjelovati u osposobljavanju referenata i puškara te je namjera Policijske akademije uz njihovu pomoć izraditi i implementirati tečaj kako bi se spomenuto postiglo. Na sastanak su stoga pozvani svi oni koji unutar svojih područja mogu pridonijeti unapređivanju postupka registracije i pregleda oružja.

Osim načelnika Ćelića, na sastanku su bili i načelnik Sektora za upravne poslove i državljanstvo Zdravko Modrušan i Nataša Prišlin iz istog sektora, izvanredni profesor s Agronomskog fakulteta Nikica Šprem, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor, Mario Kokić iz Zapovjedništva regionalne protueksplozijske jedinice Osijek Ravnateljstva policije, Lidija Orešković Trgovec iz Policijske uprave zagrebačke, Davor Petrlić iz Službe traseoloških vještačenja Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja, Veljko Štriga iz Zapovjedništva za intervencije, voditelj Službe za cjeloživotno obrazovanje i smještajno-obučne centre Valbandon i Dramalj Ilija Jakić te Siniša Jasić i Alen Burić, instruktori gađanja iz iste službe.

Stranica