Održan Okrugli stol Zajedno protiv nasilja u obitelji

Slika topvijesti/2014/travanj/zajedno_000.jpg

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u suradnji s Veleposlanstvom Republike Austrije i Veleposlanstvom Republike Slovenije u Zagrebu, u srijedu, 2. travnja, na Policijskoj akademiji održan je Okrugli stol pod nazivom Zajedno protiv nasilja u obitelji.

Foto: MUP

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u suradnji s  Veleposlanstvom Republike Austrije i Veleposlanstvom Republike Slovenije u Zagrebu, u srijedu, 2. travnja, na Policijskoj akademiji održan je Okrugli stol pod nazivom „Zajedno protiv nasilja u obitelji“.

Cilj ovog Okruglog stola je jačanje međuresorne suradnje kroz zajedničko i partnersko djelovanje kako bi sustav postao što efikasniji u prevenciji najtežih posljedica nasilja u obitelji.

Okrugli stol svečano je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić koji je u svom govoru istaknuo kako je Republika Hrvatska prihvatila i prepoznala ozbiljnost problema koje donosi nasilje u obitelji donošenjem zakonskih i podzakonskih propisa, nacionalne strategije i protokola.

„Kako bi spriječili najteže posljedice nasilja u obitelji nije dovoljna samo dobra zakonska regulativa već prvenstveno usklađeno, zajedničko i partnersko djelovanje svih nadležnih institucija zaduženih  za zaštitu i sankcioniranje nasilja u obitelji, u suradnji s organizacijama civilnog društva, udruženjima građana, medijima te u konačnici sa cjelokupnom javnošću.

Ministarstvo unutarnjih poslova, zajedno sa svojim partnerima, odlučno je u svom stavu da je potrebno odaslati jasnu poruku da se zajedno možemo boriti protiv svih oblika nasilja“ - istaknuo je ministar Ostojić.

U 2012. godini evidentirano je 27 ubojstava počinjenih među bliskim osobama, a u 2013. godini njih 15. U odnosu na ukupan broj ubojstava u 2012. godini, udio ubojstva među bliskim osobama iznosio je 52%, dok je u 2013. godini taj udio iznosio nešto više od 36%.

Domaći i strani stručnjaci prezentirali su  svoja iskustva, dobru praksu i način rada u slučajevima nasilja u obitelji i nasilja nad ženama.

Prisutnima je prezentiran prikaz trenutnog stanja problematike obiteljskog nasilja u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji.

Jedna od tema ovog Okruglog stola bila je i Istanbulska konvencija- Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Prisutni su također raspravljali i razmjenjivali iskustva o postupku prema djeci žrtvama nasilja u obitelji, nakon čega je uslijedila rasprava na temu nasilja u obitelji.



Stranica