Održan okrugli stol na temu zaštite žrtava

Predstavnici svih sastavnica mehanizma za zaštitu i potporu žrtvama kaznenih djela i prekršaja u Hrvatskoj razmijenili su iskustva s predstavnicom Berlinske policije Anje Jass

Danas je na Policijskoj akademiji održan okrugli stol na temu zaštite žrtava na kojem su predstavnici pojedinih sastavnica nacionalnog mehanizma za zaštitu i potporu žrtvama kaznenih djela i prekršaja razmijenili iskustva s predstavnicom Berlinske policije Anjom Jass, koja je zadužena za osposobljavanje policijskih službenika za pristupanje žrtvama i razgovor s njima.

„Izuzetno mi je drago što smo vas okupili ovdje na Akademiji jer je ovo jako važna tema, kojom smo se u Hrvatskoj intenzivno počeli baviti 90-ih godina“, rekla je načelnica Policijske akademije dr.sc. Davorka Martinjak pozdravivši sudionike okruglog stola. Iako je položaj žrtava otad znatno poboljšan, dodala je, unapređuje se i dalje, a ovakvi su susreti također korak u tom smjeru jer omogućuju razmjenu dobrih praksi i iskustava.

Okruglom stolu, uz gošću iz Berlinske policije, prisustvovali su Maida Pamuković iz Službe za podršku žrtvama i svjedocima Ministarstva pravosuđa i uprave, Mirjana Car iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja Mateja Meštrović, Josipa Tukara Komljenović iz nevladine udruge Ženska soba – centar za seksualna prava, Ana Jedličko iz Uprave kriminalističke policije te Sanja Mladenić s Policijske akademije.

Sudionice okruglog stola gđi Anji Jass prezentirale su specifičnosti i izazove rada vezanog uz zaštitu žrtava iz pozicije svojih institucija, jednoglasno naglasivši kvalitetu suradnje i koordinacije između pojedinih sastavnica mehanizma u Hrvatskoj. „Suradnja s mrežom podrške žrtvama, koju financira Ministarstvo pravosuđa i uprave a koordinira nevladina udruga Ženska soba, primjer je dobre prakse kojom se Hrvatska doista može pohvaliti“, istaknula je Maida Pamuković iz Ministarstva pravosuđa i uprave. No međuresorna suradnja također je čvrsta na polju osposobljavanja, jer predavači iz Ministarstva unutarnjih poslova sudjeluju u programima obrazovanja drugih tijela i obratno, a redoviti su predavači na tim programima i predstavnici civilnog društva.

Anja Jass također je ukratko predstavila situaciju vezanu za problematiku u Berlinu, istaknuvši razinu profesionalnosti i suradnje koju je u Hrvatskoj uočila na tom polju – od obrazovanja do samog rada sa žrtvama. „Sve počinje sa znanjem – o obiteljskom i ostalim vrstama nasilja te pravima žrtava – te je u Berlinskoj policiji najveći izazov bio razvoj programa za osposobljavanje policijskih službenika“, naglasila je. „I zato sam se i odlučila pokrenuti ovaj projekt i vidjeti kako se s tim izazovima nose druge zemlje.“

Okrugli stol, naime, održan je u sklopu Erasmus+ projekta Berlinske policije Police Goes Europe, čiji je cilj povezivanje europskih policija i razmjena iskustava kako bi se istražili uspješni koncepti zaštite žrtava i obuka o toj temi te posljedično povećale kompetencije policijskih službenika u postupcima sa žrtvama. U sklopu projekta Anja Jass od srpnja 2018. do danas posjetila je 12 europskih policijskih akademija, od Islanda, Francuske, Portugala do naposljetku Hrvatske. U završnoj fazi projekt predviđa konferenciju s temom „Profesionalizam u interakciji sa žrtvama kao osnovni cilj obrazovanja i daljnjeg usavršavanja – europska razmjena“ (Professionalism in interacting with victims as a main aim of education and further training - A European exchange), na kojoj će se susresti predstavnici zemalja koje su sudjelovale u projektu kako bi razmijenili iskustva i donijeli zaključke o najboljim praksama vezanima za temu.

U sklopu petodnevnog posjeta Hrvatskoj gošća je obišla Policijsku akademiju, gdje su joj detaljno predstavljeni programi obrazovanja vezani za zaštitu žrtava, no obišla je i sobe za prikupljanje obavijesti od djece u Policijskoj upravi zagrebačkoj te nevladinu udrugu Ženska soba – centar za seksualna prava, u kojoj žrtve kaznenih djela mogu dobiti potporu i psihološku pomoć. Na taj je način stekla cjelovit dojam o mehanizmu za zaštitu i potporu žrtvama u Hrvatskoj.

Pisane vijesti