Održan novi ciklus obuka o temeljnim pravima

U Donjem Lapcu 43 policijska službenika osvježila znanje na obukama usklađenima s Frontexovim standardima

U suradnji Uprave za granicu i Policijske akademije, 17., 18. i 19. ožujka 2021. godine u Postaji granične policije Donji Lapac održane su tri jednodnevne obuke iz područja temeljnih prava, na kojima su ukupno obučena 43 policijska službenika iz PU ličko-senjske i PU zadarske.

Obuku je otvorio načelnik PGP Donji Lapac Tomislav Mesić, pozdravivši polaznike te naglasivši važnost kontinuiranog usavršavanja policijskih službenika. Pozdravio je također dolazak predavača na teren jer je osvježavanje znanja vezano za poštivanje i zaštitu temeljnih prava osobito važno u trenutnim okolnostima migracijskih izazova.

Obuke su, naime, usklađene s Frontexovim standardima i provode se uz potporu Frontexove jedinice za obuku (Frontex Training Unit), a realizirali su ih certificirani Frontexovi treneri Antonio Vulas, Martina Grdinić i Krešimir Kaniža.

Pritom važan dio obuka zauzima praktičan rad baziran na studijama slučajeva iz dosadašnjih policijskih postupanja, kojem je svrha da se u realnim situacijama osvježi znanje policijskih službenika te na taj način najbolje prakse vezane za zaštitu temeljnih prava implementiraju u rad policijskih službenika.

Strategija poučavanja slijedi princip „treneri na terenu“, koji se bazira na usmjerenosti – na određene polaznike i određene teme prema trenutnim operativnim potrebama – te na kratkoći, kako bi se izbjegla opterećenost ustrojstvenih jedinica zbog duljeg izbivanja policijskih službenika sa svojih radnih mjesta dok pohađaju obuke.

Korištenjem sustava e-obrazovanja Policijske akademije (https://e-obrazovanje.fkz.hr) polaznici obuke imali su mogućnost (samo)provjere usvojenosti znanja na kraju obuke. E-kolegij oblikovan za potrebe ove obuke i nadalje će biti na raspolaganju svim polaznicima obuke, kako bi na jednome mjestu mogli pronaći ažuriranu literaturu, zakonski okvir i sve ostalo vezano za zaštitu temeljnih prava u poslovima nadzora državne granice.

Treba napomenuti da su i ove obuke provedene uz maksimalno poštivanje svih epidemioloških mjera, obvezu nošenja zaštitnih maski, dezinfekciju ruku te mjerenje tjelesne temperature.

Stranica