Održan 12. sastanak Upravnog odbora CEPOL-a

U okviru belgijskog predsjedanja Vijećem EU dana 21. i 22. svibnja 2024. godine u Leuvenu, Belgija održan 12. sastanak upravnog odbora CEPOL-a

U okviru belgijskog predsjedanja Vijećem EU dana 21. i 22. svibnja 2024. godine u Leuvenu, Belgija, pod predsjedanjem Pilar Muniesa Tomas, voditeljice Sektora u Upravi za opće studije i koordinaciju u belgijskom Ministarstvu unutarnjih poslova održan 12. sastanak upravnog odbora CEPOL-a.
 
Sastanak je započeo uvodnom riječi glavnog direktora belgijske policije Erica Snoecka u kojoj je zahvalio predstavnicima upravnog odbora kao kolektivu koji je u Europskoj uniji zadužen za podršku CEPOL-u, koji je jedinstvena agencija, za obrazovanje službenika za provedbu zakona, te mu se svakako mora dati na važnosti, a nastavio se izlaganjem izvršne direktorice CEPOL-a, Montserrat Marín López o aktivnostima u tijeku, te o budućim planovima, kao i o ciljevima za 2024. godinu.

Voditelji odjela iz CEPOLA-a upoznali su sudionike s najnovijim razvojem CEPOL-ovih projekata međunarodne suradnje (TOPCOP, CT INFLOW, WB PaCT, EUROMED), statusu promjene sjedišta CEPOL-a kao i o najnovijim planovima koji se odnose na sigurnosnu strategiju EU.
 
Tijekom sastanka usvojene su: Odluka Upravnog odbora Kalendar za drugu polovicu 2024.; Odluka o odobrenim aktivnostima CEPOL-a za 2025.; Odluka o provedbenim pravilima o prijenosu prava na mirovinu i Odluka o zamjenama vezanim uz vrste radnih mjesta i nazive radnih mjesta.
Na temelju identificiranih potreba radne skupine za implementaciju Direktive 977 (o razmjeni informacija između tijela za izvršavanje zakonodavstva država članica) u vezi  potrebe održavanja obuka na temu „Prekogranična suradnja, - potjera i nadzor“ i „Prekogranična suradnja kroz razmjenu informacija“ održane dvije radionice  s ciljem razmjene ideja  o CEPOL-ovoj ulozi u ovim obukama.

Na kraju su predstavljeni prioriteti mađarskog predsjedanja EU te najavljen slijedeći sastanak 19. i 20. studenog 2024. u Budimpešti.

Republiku Hrvatsku, odnosno Policijsku akademiju „Prvi hrvatski redarstvenik“ na sastanku Upravnog odbora predstavljale su Mirjana Abramović, zamjenica načelnika Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“  članica Upravnog odbora i Lidija Pentavec, voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju, voditeljica Nacionalne CEPOL jedinice.


O Upravnom odboru CEPOL-a

Upravni odbor CEPOL-a sastoji se od predstavnika država članica EU i Komisije EU. Predsjednik Upravnog odbora je predstavnik jedne od tri države članice koje su zajednički pripremile 18-mjesečni program Vijeća Europske unije. Upravni odbor sastaje se najmanje dvaput godišnje kako bi raspravljao o provedenim i budućim aktivnostima, te ocijenio ukupni učinak Agencije. Sastanak Upravnog odbora službeni je događaj rotirajućeg predsjedanja EU.

Pisane vijesti