Održan 11. tjedan "Centra za e-učenje" 2022.

Radionice su organizirane kako bi se nastavnicima pružila potpora u pripremi nastave i stjecanju novih saznanja i iskustva rada u online okruženju za novu akademsku godinu

Radionice su organizirane kako bi se nastavnicima pružila potpora u pripremi nastave i stjecanju novih saznanja i iskustva rada u online okruženju za novu akademsku godinu

Nakon dvije godine održavanja online, u prostorijama Centra za e-učenje od 10. do 14. listopada 2022. godine održan je 11. Tjedan Centra za e-učenje Srca, na kojem je sudjelovala voditeljica stručnog aktiva Policijske ovlasti i njihova primjena iz Policijske škole „Josip Jović“, policijska savjetnica Slavenka Gudiček.

Edukacije i radionice su organizirane sa ciljem pomoći nastavnicima da pripreme nastavu i steknu nova saznanja i iskustva rada u online okruženju te spremni krenu u novu akademsku godinu. 

U ponedjeljak i utorak, 10. i 11.10.2022. godine održan je tečaj "Osnove rada u sustavu Merlin", namijenjen polaznicima (nastavnicima) koji žele postaviti svoje kolegije u e-okruženje,  naučiti osnove rada u sustavu za e-učenje Merlin te su  polaznici upoznali sustav i njegove mogućnosti, naučili kako postaviti nastavne materijale i komunicirati sa studentima u virtualnom okruženju te su savladali rad sa blokovima (kalendar, vijesti, administracija, poruke), naučili umetati resurse (link na web stranicu ili dokument, mapa, tekstualna stranica, knjiga), otvarati i unaprijeđivati aktivnosti (forum, chat, poruke, rječnik, zadaća i anketa) te izraditi sigurnosne kopije kolegija.

U srijedu, 12.10.2022. održan je Panel "Razvoj digitalnih kompetencija nastavnog osoblja u okviru projekta e-Sveučilišta". Na panelu je predstavljen projekt "e-Sveučilišta" koji se izvodi u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021-2026 i to aktivnosti koje se odnose na razvoj digitalnih kompetencija nastavnika na visokim učilištima. Projektom je planiran razvoj programa za razvoj digitalnih kompetencija korisnika u visokom obrazovanju, a uz CARNET, koji vodi projekt, partneri na ovoj aktivnosti su Srce i AZVO. Tijekom panela raspravljalo se o digitalnim kompetencijama nastavnika u sustavu visokog obrazovanja u kontekstu digitalne transformacije, koliko je dostupno i kako je organizirano kontinuirano profesionalno usavršavanje nastavnika vezano uz digitalne kompetencije te kako osigurati kvalitetu nastave koja se odvija u online okruženju. Moderatorica Panela je bila doc. dr. sc. Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja Sveučilišnog računskog centra Srce, a Panelisti mr. sc. Sandra Bezjak, v.d. ravnateljice  Agencije za znanost i visoko obrazovanje, izv. prof. dr. sc. Darko Etinger, dekan Fakulteta za informatiku Sveučilišta u Puli, Aleksandra Mudrinić Ribić, pomoćnica ravantelja CARNET-a, prof. dr. sc. Zdenka Zovko Brodarac, Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Suzana Tomaš, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu i Matea Vasilj, studentica 2. godine diplomskog studija Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

U četvrtak 13.10.2022. godine održana je „ABC radionica dizajna nastave“ namijenjena nastavnicima u sustavu visokog obrazovanja na kojoj su naučili pomoću ABC metode izraditi novi ili unaprijediti postojeći kolegij ili obrazovni program.
Nastavnici su na radionici radili u grupama na obrazovnom programu te, na zabavan i jednostavan način, definirali pojedine aktivnosti i način provedbe (u učionici ili online) koji su potrebni za postizanje ishoda učenja. Cilj radionice je pomoći nastavnicima da naprave reviziju postojećih kolegija te vide kako ih unaprijediti, uvesti nove nastavne metode i metode vrednovanja, postaviti ih u online okruženje ili podići razinu e-učenja ili da zamisle i postave kako će izgledati novi kolegij ili program. Srce je kao partner sudjelovalo na Erasmus+ projektu ABC to VLE beyond Curriculum Design koji vodi University College London u okviru kojeg je ovu radionicu pripremilo na hrvatskom jeziku i prilagodilo našem obrazovnom okruženju.

U petak 14.10.2022. godine održana je radionica: „Kako izraditi aktivnost Lekcija u sustavu Moodle?“ namijenjena nastavnicima u sustavu visokog obrazovanja koji žele naučiti kako ispravno izraditi aktivnost Lekcija u svojim e-kolegijima. Aktivnost Lekcija jedna je od kompleksnijih aktivnosti u sustavu Moodle. Ova aktivnost omogućava učenje novih sadržaja i provjeru znanja / usvojenosti sadržaja osiguravajući time individualizirani put učenja studenta. Nastavnici su izradili jednu lekciju te dobili brojne savjete na što treba obratiti pažnju prilikom izrade lekcije. Također, polaznici su naučili urediti postavke aktivnosti, izraditi stranice sa sadržajem i izraditi stranice s različitim vrstama pitanja.

Kako djelatnici Centra za e-učenje pružaju korisnicima podršku u implementaciji tehnologija e-učenja u obrazovni proces i u dosadašnjem radu pomogli su mnogim institucijama u procesu implementacije e-učenja. Pomogli su nastavnicima u pripremi i provedbi e-kolegija te obuci za rad s tehnologijama e-učenja, a studentima u snalaženju u virtualnom okruženju te edukaciji korisnika za rad s tehnologijama e-učenja koje Centar podržava preko: tečajeva i radionica, priručnika i animacija, konzultacija i pomoći u izradi e-kolegija kroz Projekte razvoja e-kolegija te organiziranju predavanja i različitih događanja na temu e-učenja. U cilju širenja informacija i znanja, sigurni smo da će se suradnja Srca i Policijske škole „Josip Jović“ nastaviti i dalje.

Stranica