Održan 11. sastanak Upravnog odbora CEPOL-a

U okviru španjolskog predsjedanja Vijećem EU dana 23. i 24. studenog 2023. godine u Španjolskoj, Aranjuez održan 11. sastanak upravnog odbora CEPOL-a

Pod predsjedanjem gđe. Marie Pilar Muniesa Tomás, voditeljice sektora u Glavnoj upravi za studije i koordinacija Državnog tajništva za sigurnost u španjolskom Ministarstvu unutarnjih poslova sastanak je započeo izlaganjem izvršne direktorice CEPOL-a, gđe. Montserrat Marín López o aktivnostima u tijeku i budućim planovima.

Sudionici su upoznati s najnovijim razvojem CEPOL-ovih projekata međunarodne suradnje (TOPCOP, CT INFLOW, WB PaCT, EUROMED), provedbi i broju obuka tijekom 2023. godine, novom ustroju CEPOL-a, statusu promjene sjedišta CEPOL-a kao i o novoj inicijativi -  mentorskom programu međunarodne suradnje. Ovo je nova inicijativa čiji je cilj jačanje razvoja, znanja, vještina i stručnosti službenika za provođenje zakona iz CEPOL-ovih partnerskih zemalja, što dovodi do veće radne učinkovitosti i boljoj razmjeni najboljih praksi.

Tijekom sastanka održana je strateška rasprava u vezi s budućim CEPOL-ovim aktivnostima obuke za EMPACT, uzimajući u obzir razvoj EMPACT-a kao stalnog mehanizma unutar sigurnosnog sustava EU-a. CEPOL je koordinator Zajedničkog horizontalnog strateškog cilja 6 (CHSG 6) koji se odnosi na izgradnju kapaciteta kroz obuku, umrežavanje i inovacije. CEPOL-ov portfelj obuke igra ključnu ulogu u izgradnji kapaciteta EMPACT-a kroz obuku službenika za provođenje zakona.

Tijekom sastanka Upravljački odbor službeno je usvojio Jedinstveni programski dokument 2024-2026 (Single Programming Document 2024-2026), kao i Jedinstveni programski dokument 2025-2027 (Single Programming Document 2025-2027), kao i kalendar radnih sastanaka CEPOL-a u prvoj polovici 2024.

Na kraju su predstavljeni prioriteti belgijskog predsjedanja EU-a, te najavljen slijedeći sastanak Upravljačkog odbora CEPOL-a, 21. i 22. svibnja 2024. u Leuvenu (Belgija).

Republiku Hrvatsku, odnosno Policijsku akademiju „Prvi hrvatski redarstvenik“ na sastanku Upravnog odbora predstavljala je gđa. Lidija Pentavec, voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju koja je ujedno i voditeljica Nacionalne CEPOL jedinice.

O Upravnom odboru CEPOL-a

Upravni odbor CEPOL-a sastoji se od predstavnika država članica EU i Komisije EU. Predsjednik Upravnog odbora je predstavnik jedne od tri države članice koje su zajednički pripremile 18-mjesečni program Vijeća Europske unije. Upravni odbor sastaje se najmanje dvaput godišnje kako bi raspravljao o sadašnjem i budućem razvoju te ocijenio ukupni učinak Agencije. Sastanak Upravnog odbora službeni je događaj rotirajućeg predsjedanja EU.

Pisane vijesti