Odora Karlovačke građanske garde u Muzeju policije

Slika topvijesti/2017/svibanj/odora_s.jpg

Fundus Muzeja policije od danas, 15. svibnja, bogatiji je za još jedan izložak. Riječ je o replici povijesne odore Karlovačke građanske garde, koju je zamjeniku glavnog ravnatelja policije Zvonimiru Vnučecu predao zapovjednik Garde Marijan Žaja, satnik u miru. 

Foto: MUP 

Fundus Muzeja policije od danas, 15. svibnja, bogatiji je za još jedan izložak. Riječ je o replici povijesne odore Karlovačke građanske garde, koju je zamjeniku glavnog ravnatelja policije Zvonimiru Vnučecu predao zapovjednik Garde Marijan Žaja, satnik u miru.

„Sve građanske garde osnovane su kako bi čuvale javni red i mir, pa se može reći da govorimo o svojevrsnim počecima policijskog posla“, rekao je zamjenik glavnog ravnatelja policije Vnučec, zahvalivši na jedinstvenom izlošku i izrazivši pritom zadovoljstvo što je baš Karlovačka građanska garda među prvima koja započinje ovakvu suradnju s policijom, za koju se nada da će biti prepoznata i nastavljena. 

Poklonjena odora sastoji se od čake, pokrivala za glavu s povijesnim grbom grada Karlovca, plave surke s crvenim vezenim obrubima, bijelih hlača, crnih kožnih čizama, kopče za opasač s povijesnim grbom grada Karlovca, crnih kožnih nabojnjača i bijelih rukavica. Darovani primjerak odore original je iz 1996. godine, s prvog postrojavanja, koji je, kako kaže zapovjednik Žaja, izrađen kod poznatog karlovačkog krojača. Pripadnici Garde iz pratnje zapovjednika Žaje, pojasnili su kako je danas poklonjena odora replika francuskog kroja odore iz 19. stoljeća, kojeg su pronašli u monografiji iz tog doba, jer zapisi o izgledu odore iz prethodnog, stoljeća osnutka Garde, kao niti o izgledu odore s hrvatskim obilježjima još uvijek nisu pronađeni.   

S druge strane, voditelj Muzeja policije Željko Jamičić upoznao je prisutne s počecima suradnje između Karlovačke građanske garde i Muzeja policije od prije deset godina, kada se primopredaja odore ipak nije mogla realizirati, ali se prošle godine u sklopu istraživanja povijesti hrvatskog redarstva za izložbu koja će se krajem mjeseca upriličiti u Policijskoj školi, ideja ponovno aktualizirala, da bi se danas, na obostrano zadovoljstvo, darivanjem odore i finalizirala.   

U sklopu uručenja vrijednog izloška, voditelj Muzeja policije Jamičić i zapovjednik Žaja potpisali su zapisnik o primopredaji replike odore ove tri stotine godina stare, danas protokolarne postrojbe Grada Karlovca. Premda pouzdani podaci ne postoje, pretpostavlja se da je početno osnovana 1765. godine te je sve do 1850., godine raspuštanja, imala važnu ulogu u karlovačkoj povijesti. Njeni pripadnici brinuli su o održavanju javnog reda i mira u gradu, odlazili u noćne obilaske krčmi i svratišta, pratili skitnice i prosjake u zavičajne općine, a osuđenike na smrt na stratišta, te pomagali građanima u slučaju elementarnih nepogoda. Danas Karlovačka građanska garda broji 34 člana, od čega tri članice, pod izravnom je nadležnošću gradonačelnika, a jedan od njenih počasnih članova je i predsjednica Republike Hrvatske. Uz to, postala je svojevrsni brand bez čijeg sudjelovanja više ne prolazi niti jedan događaj u gradu. Prije dvije godine primljena je u Europski savez povijesnih postrojbi, a u današnjem sastavu djeluje od 1996. godine, iz koje je godine, kako je već navedeno, i poklonjena replika odore. Osnovana je na inicijativu pripadnika 110. brigade Hrvatske vojske, odlukom Gradskog vijeća Grada Karlovca, kao protokolarna postrojba Grada.

Na današnjoj svečanosti primopredaje, uz zapovjednika su bila i četvorica pripadnika te jedna od tri pripadnice Karlovačke građanske garde, dok je u ime MUP-a, uz zamjenika glavnog ravnatelja policije i voditelja Muzeja policije, događaju prisustvovala i Maja Grgat, polaznica Srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/ka. Maja Grgat je jedna po pet pitomaca, članova tzv. muzejske grupe, osnovane prošle godine na inicijativu načelnika Policijske akademije Želimira Radmilovića, koja je pri istraživanju povijesti redarstva od 15. do 17. stoljeća i hrvatskih postrojbi koje vuku korijene iz redarstvenih, a za spomenutu izložbu, pripremila osvrt o povijesti Karlovačke građanske garde.  



Stranica