Odlično organizirane i realizirane radionice Policijske škole Slupsk

U sklopu radionice „International Workshop on the Metholodologies of Police Tactics“ instruktori iz Hrvatske osvoji prvo mjestu u poretku stranih instruktora

Policijska škola Slupsk iz Poljske organizirala je od 21. do 23. listopada ove godine radionicu „International Workshop on the Metholodologies of Police Tactics.

Nakon svečanog prijema kod zapovjednika škole Jaceka Gila započele su s radom radionice. Vodili su ih instruktori i nastavnici iz područja taktike postupanja i rukovanja s vatrenim oružjem.
U radionice su osim instruktora iz Republike Hrvatske bili uključeni i instruktori i SR Njemačke, Litve, Francuske te pripadnici Američke ratne mornarice, koji osiguravaju vojni kompleks Redzikowo u Slupsku.

Održane su dvije radionice iz taktike postupanja gdje su instruktori  demonstrirali različite varijante prilaska prostorijama unutar objekta, „skeniranje“ prostorija s kratkim vatrenim oružjem te ulazak i uspostavljanje kontrole unutar te prostorije.
Postupanje je uključivalo dva policijska službenika (jednu patrolu) te četiri službenika (dvije patrole). Pokazane su različite mogućnosti prilaska, pregleda i ulaska u prostorije kad su vrata zatvorena ili otvorena. Isto tako instruktori su pokazali na koji se način savladavaju i kontroliraju kutove prilikom kretanja kroz objekt.

Druga radionica, naslovljena „Taktička prva pomoć“, sastojala od triju postaja.
Prva postaja ove vježbe bila je uvježbavanje zaustavljanja krvarenja na ekstremitetima i na vratu ozlijeđene osobe uporabom specijalnog izraelskog zavoja te „krpanje“ dubokih ozljeda tkiva uporabom specijalnog pribora. Vježbe su izvodile na lutki za uvježbavanje, uporabom umjetne krvi kao i životinjskog sirovog mesa radi postizanja što bolje simulacije stvarne situacije.

Druga postaja ove vježbe sastojala se od uvježbavanja tehnika izvlačenja ozlijeđene osobe u okolini gdje traju oružani sukobi, a treća je postaja obuhvaćala prikaz i uvježbavanje tehnika pregleda ozlijeđene osobe, kako bi se lokalizirao dio tijela koji krvari, provjeru disanja osobe te zaustavljanja krvarenja osobe uporabom specijalnog podveza.

Treća radionica završila je simulacijom lakšeg ranjavanja policijskog službenika. Tom prilikom on je trebao, ako može, zauzeti zaklon, zaustaviti krvarenje ozlijeđenog dijela tijela te nastaviti borbeno djelovati.

Istoga dana održana je i vježba u simulacijskom prostoru tako da su sudionici radionice oblikovali timove od po četiri sudionika. Oni su na raspolaganju imali FX kratko vatreno oružje s FX streljivom, komplet za pružanje prve pomoći i zaštitnu opremu.
Na osnovi iskustava iz radionice u prvom dijelu dana timovi su imali zadaću provjeriti i uspostaviti kontrolu nad više prostorija, pronaći „ozlijeđenog policajca“, neutralizirati moguće prijetnje te, po završetku, pružiti medicinsku pomoć ozlijeđenim osobama.
Ometajući faktori u navedenoj vježbi su bili uvjeti smanjene vidljivosti, magla, pucnjevi, trepćuća svjetla, zapomaganje „ozlijeđenog policijskog službenika“ te svijest da sudionici vježbe mogu biti pogođeni FX streljivom od strane napadača. Cijela vježba je bila praćena video nadzorom iz kontrolne sobe, dok su instruktori pratili sudionike vježbe.

U sklopu druge radionice, instruktori taktike postupanja održali su predavanje o policijskom „Taseru“, tj. uređaju za onesposobljavanje napadača uporabom električnog impulsa. Ovom prilikom predstavljeni su različiti modeli uređaja, načini kako se koriste te kakav učinak imaju na tijelo napadača.

Drugi dio ove radionice sastojao od praktičnog rada sa spomenutim uređajima, kao i raznih vježbi u kojima su sudjelovali polaznici radionica koristeći policijski „Taser“ (npr. vježbe brze izmjene spremnika u kojima se nalaze električne igle, uz istovremeno savladavanje prepreka i sl.).

Završni dio radionice odrađen je na strelištu Policijske škole gdje su izvođene vježbe uporabom službenog pištolja poljske policije model Walther P99.

Polaznici radionice za početak su radili vježbe sa školskom varijantom navedenog pištolja da bi nakon toga krenuli s izvođenjem bojevog gađanja u metu siluetu.

Bojeva gađanja su se izvodila kao precizno pucanje u metu, brzo pucanje u metu uz izmjenu stavova i smanjeno svjetlo, pucanje „doubleta“ u metu uz otežane uvjete (prskanje s vodom, smanjeno osvjetljenje, umjetna magla), pucanje u metu iz zaklona uz zaštitu ozlijeđenog policijskog službenika te pucanje u metu uz privremeno narušen centar za ravnotežu.

Nakon završetka radionica, kao vrhunac ovog posjeta održano je već tradicionalno natjecanje u streljaštvu. Osim sudionika radionice u natjecanju su sudjelovali i instruktori za obuku u rukovanju vatrenim oružjem iz Policijske škole Slupsk, pripadnici za nadzor granice „Straž Granična“ te pripadnici Vojske Poljske, bataljuna za osiguranje vanjske zone vojne baze Redzikowo.

Natjecanje se sastojalo od statičkog i dinamičkog dijela. Instruktori iz Hrvatske osvoji su prvo mjesto u poretku stranih instruktora i šesto mjesto u ukupnom pojedinačnom poretku.

Zapovjednik škole Jacek Gil na kraju je prigodom zatvaranja radionice uručio nagrade i podijelio potvrde o sudjelovanju.

Stranica