Odana počast škabrnjskim žrtvama

Slika PU_ZD/godišnjice/skabrnja 17 nas.jpg

Danas je u Škabrnji, koja je uz Vukovar, simbol stradanja hrvatskih branitelja, ali i civila u Domovinskom ratu, obilježena 26. godišnjica masakra koji se dogodio 18. studenog 1991. godine.

Poginulim i ubijenim braniteljima i mještanima Škabrnje došli su se pokloniti brojni žitelji zadarskog zaleđa, cijele Hrvatske i dijaspore, branitelji okupljeni u braniteljske udruge, predstavnici lokalne vlasti te visoka izaslanstva Vlade RH, Hrvatskog sabora te izaslanstva ministarstava unutarnjih poslova i obrane.

Obilježavanje je započelo počasnom kolonom sjećanja od ulaza u Škabrnju do Spomen obilježja masovne grobnice u centru mjesta, gdje su vijenac u ime svih izaslanstava položili predstavnici Zajednice Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata.

Uslijedila je sveta misa za sve stradale u Domovinskom ratu, a nakon svečane komemorativne svečanosti na središnjem mjesnom trgu, koju je pjesmom uveličala i klapa Sv. Mihovil, svi nazočni mimohodom sjećanja uputili su se prema mjesnom groblju Sv. Luke.

Na spomen obilježju za poginule u Domovinskom ratu vijence je položilo zajedničko izaslanstvo Predsjednice RH, Hrvatskog sabora, Vlade RH i predstavnika vojske i policije, predvođeno potpredsjednikom Sabora Milijanom Brkićem. Vijenac su položili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičevič, izaslanik Predsjednice RH Ivan Vrkić i ministri Oleg Butković i Gari Capelli te pomoćnik ministra branitelja Dinko Tandara.

 U ime Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova vijenac su položili državni tajnik Žarko Katić, pomoćnik ministra Damir Trut, zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, pomoćnik glavnog ravnatelja i načelnik Uprave kriminalističke policije Ante Gudelj, načelnik Policijske akademije Dubravko Novak te načelnici policijskih uprava predvođeni načelnikom PU zadarske Antonom Dražinom. U Škabrnji je danas bio i ratni zapovjednik specijalne policije general Mladen Markač.

Vijence i svijeće su na središnjem križu na mjesnom groblju položili i predstavnici oružanih snaga, zajedničko izaslanstvo Općine Škabrnja i Grada Vukovara, predstavnici Škabrnjanskog bataljuna i UHDDR Škabrnja, Zajednica Udruga proisteklih iz Domovinskog rata te izaslanstva braniteljskih udruga, županija, gradova i općina RH.



Stranica